Ce avertisment lansa un american care a devenit erou în Ucraina în urma luptelor duse împotriva hoardelor Kremlinului: "Dacă nu îi oprim aici, vom ajunge să ne luptăm cu ei în Occident!"


Ce avertisment lansa un american care a devenit erou în Ucraina în urma luptelor duse împotriva hoardelor Kremlinului: "Dacă nu îi oprim aici, vom ajunge să ne luptăm cu ei în Occident!"

În februarie, imediat după începerea invaziei rusești la scară largă, Ucraina a făcut apel la voluntari din întreaga lume să se alăture trupelor sale. Așa a apărut Legiunea Internațională de Apărare Teritorială, care include reprezentanți a zeci de naționalități.

Pe 5 octombrie, unul dintre voluntarii militari, americanul Paul Kim, a murit eliberând regiunea Nicolaev. 

Paul s-a născut în Houston, Texas. Precum majoritatea legionarilor străini, avea o experiență valoroasă: și-a dedicat doisprezece ani din viață Armatei SUA și a servit în Divizia 82 Airborne, un contingent de trupe din Irak. Americanul a studiat la Universitatea din Oklahoma și a deprins profesia militară la Ranger School și la United States Army Airborne School din Fort Benning, Georgia. La momentul transferului în rezervă, Kim avea gradul de căpitan al Armatei SUA.

Paul s-a alăturat Legiunii în august, când Forțele Armate ale Ucrainei se pregăteau să lanseze un contraatac decisiv în regiunile Harkiv și Herson. Conform convingerilor sale, el nu putea sta departe de situație în timp ce ucrainenii erau invadați.

"Dacă nu îi oprim aici, vom ajunge să ne luptăm cu ei în Occident", spunea Kim. 

În conformitate cu cerințele legislației Ucrainei și Statelor Unite, el a dobândit statutul deplin de militar al Ucrainei.

Unitatea în care a servit Kilo (indicativul de apel al lui Kim), se afla în direcția sudică și a luptat cu inamicul într-o mică parte a regiunii Nicolaev, pe care rușii au reușit să o captureze.

În ziua fatală pentru Paul, a avut loc o bătălie deosebit de violentă lângă Ternovi Pody. Războinicii ucraineni au reușit să captureze doisprezece ruși. Invadatorii furioși au recurs la bombardamente masive. S-au folosit artilerie, vehicule blindate, inclusiv tancuri T-90M. La un moment dat, colegii de luptă au descoperit că americanul și un alt soldat ucrainean nu au scăpat de focul inamicului.

În câteva zile, Paul urma să împlinească 35 de ani.

Trupul eroului decedat a fost dus la Kiev. 

Legiunea Internațională a eternizat memoria americanului prin numele onorific al unității sale - "Echipa Kilo".

"Ucraina este mândră de apărătorii săi și este infinit recunoscătoare tuturor soldaților din toate părțile lumii care au venit să lupte împotriva agresiunii ruse. Protejând Ucraina și vărsându-și sângele aici, ei protejează nu numai libertatea noastră, ci și viitorul țărilor lor", a precizat Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională al Ucrainei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.