Analist din R. Moldova: „neutralitatea noastră nu este respectată” / Autoritățile de la Chișinău ar putea ruga „România și NATO să apere spațiul aerian al Republicii Moldova”


Analist din R. Moldova: „neutralitatea noastră nu este respectată” /  Autoritățile de la Chișinău ar putea ruga „România și NATO să apere spațiul aerian al Republicii Moldova”

Fără un sistem de apărare antiaerian, Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusești, vechi și fără precizie, care oricând pot cădea pe teritoriul Republicii Moldova, a opinat analistul politic Nicolae Negru pentru Radio Chișinău, făcând referire la incidentul de luni dimineață când fragmente dintr-o rachetă rusească doborâtă de ucraineni a distrus ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea, cel mai nordic punct al R. Moldova. 

„Acest incident confirmă ceea ce spuneam anterior, că atunci când arde casa vecinului trebuie să te păzești și tu, pentru că focul se poate răspândi și spre ograda ta. Ne aflăm  în bătaia rachetelor rusești -  în orice clipă poate ajunge o rachetă și la noi mai ales că rachetele de mare precizie se cam termină în Rusia și ei apelează la rachete mai vechi, care nu sunt atât de precise și pot să zboare uneori nu acolo unde sunt îndreptate”, spune Nicolae Negru.

Incidentul de luni, dar și survolarea recentă a spațiului aerian al R.Moldova de către mai multe rachete rusești, ar trebui să le dea de gândit guvernanților cât și celor care cred că așa-zisa neutralitate ne va apăra de consecințele războiului din Ucraina, mai spune Nicolae Negru. El susține că autoritățile ar  putea să apeleze la un acord cu România și NATO pentru apărarea spațiului aerian al Rep. Moldova.

„Noi nu avem mijloace de apărare. Ar trebui să ne adresăm la cei care au și ne pot ajuta. E vorba în primul rând de România, de NATO, să îi rugăm să încheiem un acord cu ei prin care să fie aparat spațiul aerian al Rep. Moldova. Noi ne considerăm neutri dar neutralitatea noastră nu este respectată și atunci guvernarea noastră trebuie să facă tot posibilul să apere suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Rep. Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere de unul singur în fața agresiunii rusești”, spune Nicolae Negru (foto jos/sursa: Facebook).

Sursa: radiochisinau.md

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.