Liderul USR, Cătălin Drulă, a postat pe pagina sa publică de Facebook o notă în care anunță că ministrul de Interne, Lucian Bode, ar fi plagiat în teza sa de doctorat, fapt „confirmat și de universitatea care i-a dat diploma”.
„Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Așteptăm demisia din Guvern”, a scris Drulă.
Potrivit G4Media, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru Lucian Bode, abateri constând în erori de citare și unele fragmente plagiate, potrivit deciziei adoptate de comisie în urma analizei teze. Decizia a fost publicată marți de UBB pe site-ul propriu. Detalii AICI.
Comisia constată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că „nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”. Dar, arată Comisia, “acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.
Comisia spune că ar fi propus sancționarea prin avertisment scris, și prin corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, dar constată că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare.
Comisia mai precizează că „NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calității sale, atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU”.
Context. În 2018, ministrul Lucian Bode a primit titlul de doctor de la Universitatea Babeș-Bolyai, unde a susținut lucrarea cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI”.
Teza de doctorat a ministrului liberal Bode, controversată și contestată de USR, a fost analizată de o comisie de la Universitatea Babeș-Bolyai la cererea coordonatorului său, profesorul universitar Adrian Ivan, rectorul „Academiei SRI”. Acesta a declarat pentru Digi24.ro că se așteaptă la un punct de vedere „corect și neinfluențat de presiunile din spațiul public”. „Nu exclud existența vreunei citări defectuoase, a unei note de subsol incomplete, însă după cum a dovedit testul anti-plagiat pe seama lucrării acum în dezbatere, în nici un caz nu poate fi vorba de o fraudă academică conștientă”, a declarat pentru Digi24.ro Adrian Ivan. Acesta a explicat într-un răspuns pentru Digi24.ro de ce a solicitat Universității „Babeș-Bolyai” verificarea „cu celeritate” a tezei în discuție, prin Comisia de Etică, subliniind că toată această polemică născută în jurul tezei de doctorat a lui Lucian Bode are o pronunțată motivație politică. Mai multe detalii AICI.
Adrian Ivan este însă nu doar coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, ci și asociat la editura care a „publicat” ulterior cartea doctorului Bode (ce conține teza de doctorat a acestuia) și care încă nu se găsește la nicio bibliotecă publică, deși a fost tipărită în 2021.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, USR transmitea că lucrarea de doctorat a actualului ministru de Interne, Lucian Bode, conține numeroase pasaje copiate din Wikipedia, părând mai degrabă un „penibil referat” școlar decât o lucrare de anvergură care să stârnească interesul unei edituri serioase dornice s-o fructifice, dar și alte numeroase pasaje mari preluate fără ghilimele din diverși autori.
Concluziile verificărilor voluntarilor și membrilor USR pot fi citite integral AICI.
Teza de doctorat a controversatului liberal Lucian Bode, coordonată de însuși rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, a făcut recent subiectul unor dezbateri publice intense după ce ministrul de Interne a amenințat că îi cheamă în instanță pe toți cei care spun că ar fi secretizat-o, în contextul în care mai mulți jurnaliști îi reproșaseră că autenticitatea lucrării respective este greu spre imposibil de verificat, în condițiile în care autorul alesese să o publice la o editură, iar „cartea” nu este încă disponibilă publicului (deși a fost publicată în 2021).
Singura posibilitate de a afla dacă teza este sau plagiată a fost pusă în practică recent de USR care a apelat la membri și voluntari pentru a copia de mână lucrarea disponibilă doar digital pe un calculator fără net, fotografierea sau foto-copierea acesteia fiind, de asemenea, interzise. Detalii AICI