În ciuda sancțiunilor impuse Rusiei după începerea războiului din Ucraina, Guvernul Olandei a manifestit o uluitoare îngăduință față de o mulțime de entități rusești contectate cu companii și organizații olandeze, acordând zeci de derogări pentru societățile rusești aflate pe listele organismelor europene.
Potrivit publicației rtlnieuws, preluate de G4media, acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate. Companiile și instituțiile care primesc o scutire nu sunt obligate să respecte sancțiunile aplicabile. Ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au opțiunea de a acorda scutiri, mai notează jurnaliștii olandezi.
De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat un total de 91 de derogări. Acest lucru se face pentru a „permite un anumit grad de flexibilitate în cazuri specifice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Un exemplu este cel al unei companii olandeze care dorește să primească o altă plată din partea Rusiei.
Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor are voie să admită nave cu anumite încărcături. Este vorba, de exemplu, de aluminiu și alimente. În 34 de cazuri, navelor li s-a permis pur și simplu accesul în porturile olandeze.
Organizațiile olandeze pot, de asemenea, să primească energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul Jetten (Climă și Energie) a făcut o excepție pentru organizațiile care au un contract de energie cu Gazprom Nederland, o filială a companiei rusești Gazprom. Articolul poate fi citit integral AICI
Olanda este singurul stat UE care încă nu și-a dat acordul privind aderare României și Bulgariei la Spațiul Schengen, iar la începutul lunii martie, când Ucraina a depus cerere de aderare la UE, solicitând admiterea sa în regim de urgență, premierul Mark Rutte a răspuns ferm că „nu vom ajuta Ucraina în acest fel”.
Extinderea Uniunii Europene este un proces foarte complex și complicat, care necesită timp, mai explica premierul olandez la vremea respectivă, deși ulterior nu a ezitat să viziteze Kievul și împrejurimile și să-și manifeste stupefacția pentru ororile comise de ruși la Irpin, Bucha și Borodianka