CCR ar putea decide mai degrabă eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială și un tur doi între Lasconi și Ciolacu / Argumentele unui eminent jurist american


CCR ar putea decide mai degrabă eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială și un tur doi între Lasconi și Ciolacu / Argumentele unui eminent jurist american

Politologul Cristian Preda arată, invocând argumentația profesionistă a unui jurist american de origine română, Vlad Perju, ce ar putea decide Curtea Constituțională joi ca urmare a contestațiilor formulate la rezultatele primului tur de scrutin. 

Vlad Perju explică, argumentat, într-o analiză publicată pe contributors.ro, că mai degrabă CCR ar putea decide, în baza unor „dovezi temeinice”, dar și a „precedentului Șoșoacă”, eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială, dar nu și anularea alegerilor.

Vlad Perju: „Implicațiile recentei Hotărâri nr. 2/5 octombrie 2024 (cazul Șoșoacă) au fost invocate des în analizele politice de dinainte si de după primul tur al alegerilor prezidențiale. Însă nimeni nu pare a discuta implicațiile constituționale ale deciziei Șoșoacă si relevanța lor directă in contextul politic creat de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Citită cu atenție, argumentarea hotărârii judecătorilor constituționali indica fundamentele unei posibile invalidări a candidaturii domnului Călin Georgescu pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, sau chiar a asumării mandatului prezidențial, in cazul in care acesta ar câștiga al doilea tur. Hotărârea de invalidare ar avea, evident, un impact major pentru statul de drept si pentru democrație, aceasta fiind justificata doar in măsura in care judecătorii constituționali constata existența unor dovezi temeinice că domnul Georgescu nu îndeplinește criteriile constituționale pentru candidatura la funcția de Președinte al României si/sau ale asumării mandatului de Președinte al României.” Analiza poate fi citită integral AICI

Precizările lui Cristian Preda: 

„După ce am citit articolul eminentului jurist american de origine română Vlad Perju, nu exclud ca judecătorii CCR să-l elimine azi pe C. Georgescu din cursa prezidențială și să avem pe 8 decembrie o finală Lasconi-Ciolacu.

La argumentele lui Perju, adaug ceva privind posibilele probe privind fraudarea de către Georgescu a primului tur de scrutin: așa după cum toată lumea a aflat, BEC i-a cerut candidatului joia trecută să șteargă de pe Internet toate materialele electorale care nu purtau codul de identificare, fiindcă absența mențiunii reprezintă o încălcare gravă a legii. Nu numai că Georgescu nu a făcut-o, iar în ziua votului materialele respective au putut produce efecte asupra opțiunilor alegătorilor, dar candidatul continuă să facă acest lucru până azi. 

Peste câteva ore, vom afla dacă intuiția mea e corectă. În orice caz, decizia CCR va influența într-o măsură covârșitoare și scrutinul legislativ, și finala pentru Cotroceni. 

E, de asemenea, posibil ca și concluziile CSAT să aducă informații care nu au apărut vreodată în spațiul public dintr-o sursă oficială și care să lămurească aspecte ale profilului unui ins care a fost poreclit Kremlin Georgescu.”

Context. Doi candidați la alegeri, Sebastian Popescu și Cristian Terheș, au depus la Curtea Constituțională cereri de anulare a primului tur de scrutin al prezidențialelor. Cele două contestații vor fi judecate joi. Rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu, acuză Sebastian Popescu, în contestația depusă la CCR obținută de digi24.ro. Cristian Terheș  a spus că mai mulți lideri USR, dar și alți politicieni sau lideri de opinie au făcut campanie pentru candidata Elena Lasconi, deși procesul de votare nu se încheiase încă în SUA și Canada, din cauza diferenței de fus orar,  lucru interzis de lege.

Candidatul Partidului Noua României la prezidențiale, Sebastian Popescu, precizează, în contestația sa, că potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deși a desfășurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reușind să obțină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice și financiare considerabile”.

„Această discrepanță între activitatea desfășurată și declarațiile financiare reprezintă o încălcare a principiilor de transparență și legalitate, afectând grav corectitudinea procesului electoral. Rolul prevederilor legale cu privire la campania electorală este acela de a preveni orice imixtiune străină în alegerile interne ale României, ca să nu permită altui stat să finanțeze candidați independenți și/sau partide politice și prin intermediul lor să preia puterea în România. Or, prin nedeclararea surselor de finanțare a propriei campanii electorale, Călin Georgescu, prin intermediul celor care se află în spatele său, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din România”, invocă Popescu.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV DOCUMENT! Călin Georgescu și soția sa, Cristela, și-au cumpărat o vilă luxoasă în Mogoșoaia chiar în pragul campaniei electorale, după ce ani de zile locuiseră cu chirie / Sursa banilor ridică semne de întrebare

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.