Cel mai bogat om al planetei a preluat Twitter și a concediat deja conducerea companiei / Elon Musk susține că a cumpărat platforma de socializare pentru a ajuta „umanitatea pe care o iubește”


Cel mai bogat om al planetei a preluat Twitter și a concediat deja conducerea companiei / Elon Musk susține că a cumpărat platforma de socializare pentru a ajuta „umanitatea pe care o iubește”

„Pasărea a fost eliberată”, a transmis Elon Musk, vineri dimineață, într-un tweet ce pare să confirme informațiile din presa americană care anunțau că cel mai bogat om al planetei a preluat controlul companiei Twitter după ce a finalizat achiziţionarea reţelei de socializare pentru 44 de miliarde de dolari.

Printre primele măsuri luate de Musk s-ar număra concedierea șefilor de la Twitter, inclusiv a directorului executiv Parag Agrawal, a directorul financiar Ned Segal şi a directorul juridic Vijaya Gadde.

Se încheie astfel povestea complicată a achiziționării Twitter, compania adresându-se instanței pentru a-l obliga pe miliardar să respecte termenii tranzacției de preluare pe care acesta a încercat să o evite. Twitter nu a confirmat încă preluarea, dar un investitor al companiei a declarat pentru BBC că afacerea a fost finalizată.

Operaţiunea a durat de la anunţarea, la sfârşitul lunii aprilie, a unei oferte de achiziţionare pentru suma de 44 de miliarde de dolari, acceptată de Twitter.

Acțiunile platformei de socializare vor fi suspendate de la tranzacționare vineri, potrivit site-ului bursei de la New York Stock Exchange.

Într-un mesaj postat pe profilul său, Musk precizează că a achiziționat platforma de socializare pentru a ajuta umanitatea să aibă un spațiu în care să dezbată, într-o manieră sănătoasă, credințele și ideile sale, dar și pentru a resuscita dialogul, în condițiile unei polarizări tot mai evidente (extrema dreaptă și extrema stângă) în cadrul altor platforme de socializare, polarizare alimentată adesea și de presa „tradițională” care are tendița de a se poziționa în raport cu taberele aflate în opoziție. 

„Nu am facut-o pentru că va fi ușor. Nu am facut-o ca să fac și mai mulți bani. Am făcut-o pentru a ajuta umanitatea pe care o iubesc. Am făcut-o, de asemenea, cu modestie, admițând din start că un eșec în atingerea scopului inițial nu este exclus în ciuda eforturilor depuse”, mai spune Musk într-un mesaj mai amplu postat pe profilul său de Twitter. 

La începutul acestei săptămâni, miliardarul în vârstă de 51 de ani– controversat și pentru cele mai recente declarații ale sale în contextul războiului din Ucraina, vorbind despre cedarea unor teritorii Rusiei pentru a pune capăt conflictului - a postat un videoclip în care este surprins intrând în sediul Twitter cu o chiuvetă, ceea ce a stârnit speculații cu privire la obiectivele sale pentru companie.

„Intrăm în sediul central al Twitter - lăsați-o să se scufunde!" a scris dl Musk.

În limbajul de afaceri, „scufundarea în bucătărie" înseamnă luarea unor măsuri radicale la o companie. Musk și-a actualizat, de asemenea, biografia de pe Twitter scriind „chief twit".

Potrivit BBC, mai mulți analiști au opinat în ultima vreme că prețul pe care Elon Musk îl plătește pentru companie este prea mare, având în vedere scăderea valorii multor acțiuni din domeniul tehnologiei și lupta Twitter de a atrage utilizatori și de a se dezvolta.

De altfel, în cadrul unei teleconferințe recente, chiar și fondatorul Tesla spunea că Twitter este „un activ care a cam lâncezit mult timp, dar care are un potențial incredibil, deși, evident, eu și ceilalți investitori plătim prea mult pentru Twitter în acest moment".

 

Twitter a fost creat de Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone și Evan Williams în martie 2006 și a fost lansat în luna iulie a aceluiași an. Inițial, Twitter a fost un serviciu SMS gratuit cu un element de rețea socială.

Până în 2012, peste 100 de milioane de utilizatori postau 340 de milioane de tweet-uri pe zi, iar serviciul gestiona în medie 1,6 miliarde de interogări de căutare pe zi. La începutul anului 2019, Twitter avea peste 330 de milioane de utilizatori activi lunar.

În aprilie 2022, Elon Musk preia 9,2% din Twitter, în valoare de 2,9 miliarde dolari, și devine, astfel, cel mai mare acționar al rețelei sociale. Acțiunile Twitter au crescut cu aproape 27%, ca urmare a preluării de către Musk a 9,2% din companie. 

La 25 aprilie 2022, consiliul de administrație al Twitter a fost de acord cu o achiziție de 44 de miliarde de dolari de către Elon Musk, directorul general al SpaceX și Tesla.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.