EXCLUSIV: Televiziunea de stat din așa-zisa Transnistria, condusă de agenți FSB-GRU, face emisiuni în orașele și prin munții României. E posibil așa ceva, în vremuri de război, fără permisiunea SRI?


EXCLUSIV: Televiziunea de stat din așa-zisa Transnistria, condusă de agenți FSB-GRU, face emisiuni în orașele și prin munții României. E posibil așa ceva, în vremuri de război, fără permisiunea SRI?

Televiziunea publică (dacă poate fi numită așa) de la Tiraspol face emisiuni în Brașov, pe Transfăgărășan și în mai multe localități din România. Ceea ce este cel puțin ciudat, în condițiile în care în așa-zisa Transnistria se tot prelungesc alertele privind așa-zisul ”pericol terorist” ce ar veni, mint separatiștii Rusiei, din direcția ”naționaliștilor moldoveni”, a Ucrainei și… a României. 

Așadar, în timp ce agentura FSB-GRU din așa-zisa Transnistria delirează că țara noastră ar intenționa o ”invazie” a teritoriilor dintre Prut și Nistru (aceste minciuni vizând destabilizarea R.Moldova și atragerea ei în războiul rusesc din Ucraina), iată că o echipă a televiziunii de stat de la Tiraspol (care susține în mod uzual narațiunile prezentate mai sus) vizitează România și face emisiuni aici. 

Emisiunea la care facem referire (și pe care o puteți vedea mai jos) a fost încărcată recent pe YouTube, mai exact în ziua de 6 octombrie. Cutuma televiziunii de stat din așa-zisa Transnistria este să-și ridice unele producții pe YouTube imediat după ce acestea sunt transmise pe sticlă. Nu știm cu exactitate când a fost filmată emisiunea, însă imaginile oferă unele indicii ce sugerează că a fost realizată recent, poate chiar în urmă cu o săptămână-două, când încă nu ninsese consistent pe Transfăgărășan.



Așa cum puteți observa, conținutul emisiunii este pozitiv la adresa României și pe alocuri destul de banal, prezentat sub forma unei descrieri turistice – posibil ca acest lucru să fie negociat de la bun început de cei care le-au facilitat intrarea în țară și le-au dat permisiunea să filmeze. Să fie oare vorba despre SRI? Altminteri, cine altcineva ar putea da undă verde unei echipe tv de la Tiraspol, într-un astfel de context puțin spus tulbure? Și-apoi, care au fost scopurile acestei preumblări?, că doar nu vom mușca chifteaua ”jurnalistică”. Au vrut serviciile băștinașe să vadă cu cine intră în contact respectivii sau au urmărit altceva? 

Pe de altă parte, pot exista și o serie de nuanțe. Bunăoară, nu știm dacă echipa tv respectivă se afla sub controlul direct al companiei Sheriff, care are o atitudine mai docilă și mai defetistă în comparație cu cea a conducerii separatiste, întrucât vrea să-și mențină monopolul financiar în zonă, iar războiul din Ucraina și provocările din regiune îi prejudiciază puternic profitul. Aceste detalii pot fi cu greu infirmate sau confirmate, fiindcă la nivel de informație așa-zisa Transnistria este un fel de URSS. 

În fine. Însă dacă televiziunii de stat de la Tiraspol i se permite să facă emisiuni prin orașele și munții României, de ce instituțiilor media din țara noastră nu li se permite să facă același lucru în așa-zisa Transnistria? 

Aceeași televiziune de la Tiraspol realizează ”emisiuni” oricând vrea în centrul Chișinăului sau oriunde altundeva în R.Moldova, însă presei din Basarabia nu îi este permis decât arareori să ajungă doar în anumite zone transnistrene, fiind supusă la abuzuri îngrozitoare din partea separatiștilor înarmați cu kalașnikoave. 

Și totuși care este motivul pentru care i-a fost permis accesul și filmările în România unui așa-zis post de televiziune construit de Rusia și condus de agenți FSB-GRU, post care minte zilnic mizerabil despre România? Așa-zisa Transnistria (zonă aflată sub ocupația trupelor rusești) este o gigantică rușine pe obrazul Europei. 

P.S. Ani la rândul, șefă a televiziunii de stat de la Tiraspol a fost agenta FSB-istă Elena Pahomova – ulterior a fost travestită în ”jurnalistă” la Chișinău, în epoca Dodon și recent la oficina kremlinologică NTV, unde a avut nesimțirea să susțină că drapelul României ar reprezenta ”un pericol mult mai mare pentru țară decât panglica Sfântului Gheorghe”. (detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.