După ce a cerut vehement ca Ucraina să fie atacată cu arme nucleare, Kadîrov anunță că a fost înaintat în grad de Vladimir Putin


După ce a cerut vehement ca Ucraina să fie atacată cu arme nucleare, Kadîrov anunță că a fost înaintat în grad de Vladimir Putin

Pe măsură ce temerile continuă să crească că dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea utiliza inclusiv armamentul nuclear în războiul contra Ucrainei, un aliat de-al acestuia care a cerut cu vehemență ca forțele rusești să recurgă la atacuri nucleare a declarat ieri că a fost promovat la un grad militar superior.

Este vorba despre liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a scris miercuri într-o postare pe Telegram că Putin i-a acordat gradul de general-colonel și că "Vladimir Vladimirovici m-a informat personal despre acest lucru și m-a felicitat".

"Sunt extrem de recunoscător comandantului nostru suprem pentru înalta apreciere a meritelor mele!", a mai scris Kadîrov. 

"Este o mare onoare pentru mine. Îmi dau cuvântul că voi justifica încrederea ce mi-a fost acordată în avans", a continuat acesta. 

În timp ce oficialii ruși și exponenții mass-mediei de stat au lansat amenințări nucleare mai mult sau mai puțin voalate, Kadîrov, care a folosit în repetate rânduri o retorică a escaladării cu privire la războiul contra Ucrainei, a făcut un apel și mai direct pentru recurgerea la lovituri nucleare.

În contextul în care trupele ruse au suferit o înfrângere umilitoare în Lyman, oraș de unde au fost alungate de forțele Kievului, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, i-a cerut sâmbătă lui Putin să utilizeze arme nucleare contra Ucrainei. 

"După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament redus. Nu trebuie să luăm orice decizie stând cu ochii pe comunitatea vest-americană", a scris liderul cecen pe Telegram.

Se presupune că Ramzan Kadîrov a fost promovat de mai multe ori în ultimii ani. În iulie 2020, agenția de știri de stat rusă TASS preciza că Ramzan Kadîrov a anunțat prin intermediul rețelei social media rusești VK că i-a fost atribuit gradul de general-maior.

Kadîrov a mai spus că, la acea vreme, Putin i-a citit direct ordinul în timpul unui apel telefonic. În luna martie a acestui an, Kadîrov a fost din nou promovat, de data aceasta la gradul de general-locotenent, a informat The Guardian.

Institutul pentru Studiul Războiului a menționat că, potrivit gradelor militare ruse, un general-colonel rus este echivalent cu un general-locotenent american de trei stele. Un general-colonel rus este mai înalt ca grad decât un general-locotenent rus, în timp ce un general-locotenent rus este mai înalt ca grad decât un general-maior rus.

Promovarea lui Kadîrov îl aduce și mai aproape ca rang de unii dintre oficialii militari de top ai Rusiei. Un general-colonel rus este cu un nivel sub un general de armată, gradul pe care îl deține în prezent ministrul Apărării Serghei Şoigu, mai menționează Institutul pentru Studiul Războiului. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.