Cinci țări din UE, printre care Polonia, au propus Comisiei Europene un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei


Cinci țări din UE, printre care Polonia, au propus Comisiei Europene un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Polonia, Irlanda și statele baltice au propus Comisiei Europene un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unei surse PAP.

Cele cinci țări doresc ca UE să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, să elimine mai multe bănci rusești și bieloruse din SWIFT și să interzică vânzarea de dolari americani către Rusia.

Polonia, Irlanda și statele baltice consideră, de asemenea, că UE ar trebui să extindă interdicția intrării în porturile UE a navelor sub pavilion rusesc. Mai mult, aceste țări cer interzicerea furnizării Rusiei de servicii IT. 

Totodată, cele 5 țări solicită UE să oprească achiziționarea de bunuri imobiliare de către cetățenii ruși.

O altă propunere constă în impunerea mai multor sancțiuni asupra Belarusului și persoanelor care susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Miniștrii de externe ai UE au convenit zilele acestea să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar șeful diplomației europene a spus că acestea vor consta în măsuri "economice și individuale".

Comisia Europeană e așteptată să prezinte o propunere scrisă săptămâna viitoare, iar cei 27 de lideri naționali ai UE ar putea să o aprobe când se vor reuni la Praga în perioada 6-7 octombrie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.