Premierul Poloniei, editorial de impact în Le Monde: "Mulți lideri europeni au fost seduși de Vladimir Putin!"


Premierul Poloniei, editorial de impact în Le Monde: "Mulți lideri europeni au fost seduși de Vladimir Putin!"

Războiul din Ucraina a dezvăluit un adevăr despre Europa, a precizat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe parcursul unui editorial redactat pentru cotidianul francez "Le Monde".

UE a refuzat de ani de zile să asculte avertismentele despre amenințarea rusă, a reliefat Morawiecki. 

"Războiul din Ucraina a scos la iveală adevărul despre Rusia. Cei care au refuzat să vadă că statul lui Vladimir Putin are tendințe imperialiste trebuie să înfrunte realitatea", a zis Morawiecki.

"Demonii secolelor al XIX-lea și al XX-lea au fost reînviați în Rusia - naționalismul, colonialismul sunt din ce în ce mai vizibile. Dar războiul a dezvăluit și adevărul despre Europa. Mulți lideri europeni au fost seduși de Vladimir Putin. Acum ei sunt în stare de șoc", a completat premierul polonez. 

Morawiecki a mai subliniat că "Europa s-a trezit în situația actuală pentru că a refuzat să asculte vocea adevărului", el adăugând că "această voce a venit dinspre Polonia de mulți ani de zile".

Potrivit premierului polonez, "această ignorare a vocii Poloniei este o ilustrare a unei probleme mai mari cu care se confruntă UE astăzi", dat fiind faptul că "practica politică arată că vocile germane și franceze au o imensă importanță", iar astfel "avem de-a face cu o democrație formală și o oligarhie de facto în care puterea este deținută de cei mai puternici".

Principiul unanimității

Premierul polonez a apărat cu fermitate principiul unanimității al UE, întrucât acesta permite ca fiecare voce să fie auzită, iar astfel soluțiile adoptate corespund așteptărilor minime ale fiecărui stat membru.

"Dacă toată Europa ar fi urmat votul Germaniei, nu doar Nord Stream 1, ci și Nord Stream 2 ar fi fost lansat cu multe luni în urmă. Dependența Europei de gazul rusesc, pe care Putin îl folosește ca instrument de șantaj împotriva întregului continent, ar fi fost aproape ireversibilă", a subliniat Morawiecki, criticând totodată Germania inclusiv pentru poziția sa privitoare la sprijinirea Ucrainei cu armament. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.