Fost guvernator al regiunii Lugansk: "Partenerii noștri americani să înceteze să ne lege de mâini și de picioare prin cererea de a nu bombarda teritoriul Rusiei!"


Fost guvernator al regiunii Lugansk: "Partenerii noștri americani să înceteze să ne lege de mâini și de picioare prin cererea de a nu bombarda teritoriul Rusiei!"

Pe măsură ce luptele acerbe dintre trupele ucrainene și cele rusești continuă în Donețk, Moscova nereușind să facă progrese semnificative timp de mai multe săptămâni, fostul guvernator al regiunii Lugansk George Tuka a declarat că este timpul ca Ucraina să lanseze atacuri aeriene preventive direct asupra teritoriului Rusiei. 

Într-un interviu acordat site-ului de știri ucrainean Obozrevatel, Tuka a spus că Ucraina nu ar trebui să se limiteze în a lovi ținte inamice situate pe teritoriul său.

"Mi-aș dori foarte mult ca partenerii noștri americani să înceteze să ne lege de mâini și de picioare prin cererea de a nu bombarda teritoriul Rusiei", a spus acesta. 

"După părerea mea, atacurile preventive asupra instalațiilor militare situate atât pe teritoriul Rusiei, cât și al Belarusului reprezintă o chestiune de securitate pentru țara noastră, nu doar o sperietură politică. De mult timp, atât Rusia, cât și Belarus merită să aibă parte de anumite acțiuni ca răspuns", a mai precizat Tuka. 

Întrebat despre riscurile diplomatice ale bombardării țintelor rusești folosind arme furnizate de țările NATO, Tuka a spus că diferența dintre armele furnizate de puterile occidentale și armele ucrainene nu e nimic altceva decât "un truc politic".

"Din momentul în care armele trec granița de stat a Ucrainei, acestea devin ucrainene. De la cine le-am cumpărat, cum le-am luat — nu contează deloc. Aceasta este o manipulare politică și nimic mai mult", a explicat Tuka. 

Tuka a spus că nu vede "niciun motiv" pentru care Ucraina să nu lovească Moscova. 

"Nu văd niciun motiv pentru care să ne oprim, să fim opriți să facem asta", a zis acesta. 

De la începutul conflictului la scară largă, NATO a condamnat "în cei mai puternici termeni posibil războiul brutal de agresiune și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei", dar a evitat conflictul deschis cu Moscova, cu scopul ca războiul să nu se extindă asupra teritoriilor țărilor Alianței Nord-Atlantice. 

Tuka, care a fost viceministru pentru teritoriile ocupate temporar și pentru persoanele strămutate, funcție ocupată între 2016 și 2019 în Guvernul condus de Volodymyr Groysman, a spus că este nevoie de mai mult decât HIMARS pentru a obține "un adevărat progres" împotriva trupelor ruse.

El a cerut "furnizarea de echipamente auto, vehicule blindate, mijloace de comunicare și dispozitive moderne de vedere pe timp de noapte", precum și "rachete cu rază lungă de acțiune" cu scopul de a "crea noi oportunități" pentru trupele ucrainene. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.