Ucraina va ajuta Europa să înfrunte șantajul rusesc, pregătindu-se să majoreze exporturile de energie către UE / Promisiunea lui Zelenski


Ucraina va ajuta Europa să înfrunte șantajul rusesc, pregătindu-se să majoreze exporturile de energie către UE / Promisiunea lui Zelenski

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice" a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse.

Kievul şi europenii acuză Moscova ca foloseşte gazul ca armă economică şi politică.

„În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european", a subliniat preşedintele ucrainean.

„Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei", a continuat el.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a comentat distrugerea parţială a podului Antonovski din regiunea de sud Herson, ocupată de ruşi şi pe care armata de la Kiev încearcă să o elibereze.

"Toate podurile vor fi, desigur, reconstruite, dar de către noi", a precizat liderul de la Kiev, explicând că acest pod strategic pentru aprovizionarea armatei ruse a fost vizat pentru „a face țăndări" planurile inamicului. (sursa: Agerpres.ro)

CITEȘTE ȘI: Studiu. Economia Rusiei este în pragul falimentului. Experții dezvăluie că, în realitate, Moscova are nevoie ca de aer ca Europa să-i cumpere gazele. Cum pot juca inteligent europenii această vulnerabilitate a Kremlinului

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.