Cum se procedează cu diplomații ruși: Viramentul salariilor către Ambasada Rusiei dintr-o țară UE a fost blocat


Cum se procedează cu diplomații ruși: Viramentul salariilor către Ambasada Rusiei dintr-o țară UE a fost blocat

Transferurile bancare în cuantum de 890.000 de dolari americani destinate personalului Ambasadei Rusiei din Bulgaria au fost blocate, a anunțat miercuri Asen Vasilev, vicepremier și ministru de Finanțe. 

Vasilev a precizat că este vorba de fapt despre o aplicare automată a sancțiunilor UE și că nu au existat acțiuni explicite întreprinse de statul bulgar împotriva misiunii diplomatice ruse.

"Există un transfer bancar către ambasada rusă care intră direct sub incidența sancțiunilor Comisiei Europene. Nu există conturi bancare înghețate", a declarat Vasilev

Potrivit acestuia, transferul de bani către Ambasada Rusiei a fost într-adevăr oprit, dar nu există popriri impuse de statul bulgar. 

"Derogarea (excepția de la regulile generale europene pentru transferurile de bani din Rusia) este discutată cu Comisia Europeană", a mai spus acesta, dând de înțeles că va discuta cu oficialii europeni în legătură cu menținerea sau ridicarea acestei sancțiuni. 

În contextul prezentat mai sus, amintim că Ambasada Rusiei din Sofia a încetat să mai elibereze vize turistice pentru cetățenii bulgari.

Anterior, autoritățile de la Sofia au expulzat 70 de diplomați ruși, pe care i-a acuzat de spionaj. 

Ca reacție, Moscova a spus că va riposta, iar ambasadorul Rusiei la Sofia a precizat că va cere Guvernului rus să închidă ambasada.

UE și alte țări occidentale au impus Rusiei sancțiuni economice semnificative pe fondul războiului la scară largă al Kremlinului contra Ucrainei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.