Jurnalistă ucraineană: "România a ajutat ucrainenii în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului. Acest ajutor merită să fie cunoscut!"


Jurnalistă ucraineană: "România a ajutat ucrainenii în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului. Acest ajutor merită să fie cunoscut!"

Jurnalista ucraineană Anna Neplii a trecut în revistă, într-un articol publicat miercuri pe Kyv Post, sprijinul pe care România l-a acordat ucrainenilor până în prezent în contextul războiului la scară largă pe care Kremlinul l-a declanșat împotriva Ucrainei pe 24 februarie. 

Aceasta a atras atenția că multe țări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din informațiile privind sprijinul acordat nu ajung în spațiul public sau se pierd în multitudinea de știri.

Redăm articolul integral al jurnalistei ucrainene: 

"Una dintre țările al cărei ajutor important merită atenția noastră este România, care a ajutat ucrainenii în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului. Este una dintre țările fruntașe în transportul de mărfuri din SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme și echipamente.

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodimir Zelenski, Iohannis l-a asigurat că România dorește ca Ucraina să devină candidată pentru aderarea la UE în cel mai scurt timp posibil.

Mai mult, pentru a furniza Ucrainei arme letale din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat o serie de amendamente la o rezoluție guvernamentală prin care să se permită furnizarea de arme nu numai țărilor NATO, ci și aliaților și partenerilor Alianței Nord-Atlantice. 

România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le folosește, dar le-ar putea oferi Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea către Ucraina de HIMARS M142 fabricate în SUA. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști, România furnizează Ucrainei combustibil, echipament medical și dezinfectanți. Camioane cu ajutoare umanitare ajung, de asemenea, în mod regulat în Ucraina.

Încă din primele zile ale invaziei rusești, guvernul român și comunitatea română din Bucovina, sud-vestul Ucrainei, au trimis arme, produse alimentare și alte lucruri esențiale soldaților ucraineni care luptă pe linia frontului.

În plus, voluntarii au înființat un centru de ajutor la punctul de trecere a frontierei Porubne, unde refugiaților ucraineni li se oferă tot ce au nevoie – de la hrană și îmbrăcăminte până la transport și cazare. România a acceptat peste 800.000 de refugiați ucraineni care sunt liberi să intre în țară prin orice puncte oficiale de trecere a frontierei.

Prin intermediul organizației neguvernamentale "Code for Romania", creată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului de Interne, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național pentru Afacerile Refugiaților, civilii care fug de războiul din Ucraina și caută refugiu în România pot găsi toate informațiile necesare de care au nevoie. Ucrainenii pot obține, de asemenea, studii medii și superioare în România, cu predare în limba ucraineană, programe disponibile în 45 de școli și cinci universități.

De asemenea, guvernul român a oferit ucrainenilor transport public gratuit și servicii medicale, a lansat programe speciale de întreținere a copiilor și a extins oportunitățile de angajare pentru ucraineni. Acum, ucrainenii nu trebuie să obțină un permis de muncă separat dacă vor rămâne în România mai puțin de nouă luni.

Refugiații ucraineni primesc un ajutor substanțial atât de la Asociația locală a Ucrainenilor, care îi găzduiește în sediul propriu, precum și în satele și orașele cu comunități etnice ucrainene, cât și de la numeroase ONG-uri, biserici, proprietari de hoteluri și români de rând din toată țara.

Voluntarii organizează în mod activ o varietate de evenimente de strângere de fonduri și de caritate. În timpul unui concert organizat la Arena Națională din București, au fost strânși peste 750.000 de euro pentru ajutorarea ucrainenilor. 

Pentru a facilita tranzitul refugiaților ucraineni prin România, zborurile către Moldova au fost reluate acum. Guvernul a declarat, de asemenea, că este pregătit să trateze în spitalele din România soldații ucraineni răniți.

UE a desemnat România drept hub pentru ajutorul civil pentru Ucraina. Acest ajutor, odată colectat în UE, ajunge în Ucraina prin punctele de trecere a frontierei, iar organizația de caritate Help Ukraine a deschis recent un centru umanitar în orașul Khust, regiunea transcarpatică, pentru sprijinirea regiunilor sudice ale Ucrainei. Un alt centru de ajutor situat în Suceava, România, primește în mod regulat camioane cu ajutor umanitar, precum și vehicule medicale și de pompieri din România și din alte țări din cadrul UE.

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat reparații majore la șinele de cale ferată dintre satul moldovenesc Giurgiulești și portul românesc Galați pentru transportul cerealelor ucrainene și a altor exporturi.

În prezent, sunt în desfășurare discuții politice cu privire la propunerea de utilizare a portului românesc Constanța pentru exporturile ucrainene în timpul blocării porturilor maritime ucrainene. De asemenea, România cooperează activ cu Turcia în deminarea Mării Negre și și-a închis atât porturile maritime pentru navele rusești, cât și spațiul aerian și aeroporturile în cazul companiilor aeriene rusești. 

De menționat că unul dintre primii oficiali ai UE care a vizitat Ucraina după începerea invaziei rusești a fost Laura Codruța Kovesi, fost șef al Direcției Anticorupție din România. Kovesi a venit la Kiev pentru a discuta despre interacțiunea dintre procurorii UE și echipa specială a Parchetului General ucrainean în căutarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război. Administrația Klaus Iohannis a făcut apel la investigarea tragediei de la Bucha și aducerea tuturor vinovaților în fața justiției.

Pe 23 februarie, România a condamnat recunoașterea de către Rusia a autoproclamatelor 'republici' separatiste Donețk și Lugansk. La scurt timp după aceea, reprezentanții României la Națiunile Unite au decis să pledeze pentru Ucraina la Curtea Penală Internațională a ONU în cazul Ucraina vs Rusia privind genocidul.

Totodată, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a precizat următoarele, într-o declarație de presă susținută pe 22 aprilie, în urma consultărilor de la București cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba: <<Am reiterat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru efortul eroic al autorităților ucrainene, a cetățenilor ucraineni de a respinge agresiunea rusă, care este o încălcare flagrantă a tuturor obligațiilor internaționale asumate de Rusia. Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că îl va câștiga>>".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.