Pe Macron l-a lovit din nou dorul de Putin și ar vrea să meargă iar până la Moscova / Președintele francez susține însă că s-ar fi consultat adesea cu Volodimir Zelenski înainte de a vorbi cu liderul de la Kremlin


Pe Macron l-a lovit din nou dorul de Putin și ar vrea să meargă iar până la Moscova  / Președintele francez susține însă că s-ar fi consultat adesea cu Volodimir Zelenski înainte de a vorbi cu liderul de la Kremlin

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat pregătit să călătorească la Moscova pentru noi discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina, atrăgând însă atenția că o astfel de deplasare ar putea avea loc în anumite condiţii, „adică gesturi din partea” lui Vladimir Putin, transmite dpa, preluată de Agerpres.

„Cred că o călătorie în Rusia astăzi necesită condiţii prealabile, adică gesturi din partea preşedintelui Putin. Nu voi merge acolo pur şi simplu", a declarat preşedintele Macron pentru postul TF1 în timpul vizitei de joi la Kiev.

El a spus că va vorbi cu Vladimir Putin despre probleme umanitare, protecţia prizonierilor şi securitatea alimentară pentru a găsi o soluţie. 

„Nu voi exclude nimic, dar o voi face mereu în mod transparent faţă de preşedintele ucrainean şi ori de câte ori are sens", a mai spus liderul francez. 

Întrebat dacă crede că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale Rusiei, Macron a răspuns că este la latitudinea Kievului să decidă. „Cred că astăzi este de datoria noastră să fim de partea valorilor noastre, a dreptului internaţional şi, prin urmare, a Ucrainei". Este nevoie de ajutor pentru a permite Ucrainei să persevereze, a spus el. „Dar nu este sarcina noastră să decidem în locul ucrainenilor asupra condiţiilor pentru încheierea acestui război". La un moment dat, trebuie să existe fie o victorie militară, fie negocieri, a spus preşedintele Franţei, adăugând că orice decizie referitoare la teritorii şi posibile concesii ar trebui luate de conducerea ucraineană. (sursa: agerpres.ro)

Deși a condamnat agresiunea și atrocitățile Rusiei în Ucraina, președintele francez a continuat să fie un soi de avocat al dialogului cu Rusia, spunând de mai multe ori că aceasta nu ar trebui să fie umilită. 

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice. (…) „Sunt convins că este rolul Franței să fie o putere de mediere", preciza Macron pentru presa franceză chiar la începutul lunii iunie. 

După 24 februarie, dată la care a debutat invazia rusă, Macron a avut mai multe discuții telefonice cu Putin, iar cu aproximativ două săptămâni înainte de război s-a deplasat chiar până la Moscova (7 februarie) pentru o întrevedere cu liderul rus care a ales să-l așeze la celebra masa lungă de șase metri, stârnind valuri de ironici și critici în presa occidentală. 

Atitudinea aparent împăciuitoare a lui Macron i-a înfuriat adesea pe ucraineni care însă l-au primit, joi, cu căldură la Kiev. 

Liderul francez Macron a promis apoi Ucrainei şase tunuri puternice de artilerie montate pe camion, precizând că este un neavevăr că relațiile sale cu Volodimir Zelenski s-ar fi răcit. 

„Franţa a deţinut mereu aceeaşi poziţie, eu am fost primul lider din lume care l-a primit pe Zelenski. Mulţi oameni nu au înţeles că am continuat să vorbesc cu Putin, dar am făcut-o în consultare şi uneori la cererea lui Zelenskyi acesta este rolul Franţei”, a mai spus Macron într-o declarație cel puțin bizară pentru lefigaro.fr, în condițiile în care Zelenski precizase în declarația de presă comună susținută alături de Macron la Kiev că se îndoiește de rostul discuțiilor cu Vladimir Putin.

„Nu sunt sigur că există vreo posibilitate ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie gata să audă ceva", a declarat Zelenski, joi, în timpul conferinţei de presă alături de cei patru lideri europeni aflați la Kiev (președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannis).

„Se pare că în acest moment el (Vladimir Putin) ia decizii şi apoi discută cu cineva (...). Aceasta nu se referă doar la Emmanuel Macron, eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul", a spus Zelenski, citat de agerpres.ro.

Preşedintele ucrainean i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat despre valul de critici, în special din Ucraina, provocat de recentele afirmaţii ale lui Macron, potrivit cărora Rusia „nu trebuie umilită".
 

 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Jurnalist BBC: Lavrov m-a privit în ochi și a afirmat senin: „Nu am invadat Ucraina” / „Rusia nu e imaculată. Rusia este ce este. Și nu ne este rușine să arătăm lumii cine suntem!”


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.