„Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, m-a privit în ochi și mi-a spus că lucrurile nu sunt așa cum par. „Nu am invadat Ucraina”, a spus el”, scrie corespondentul BBC la Moscova, Steve Rosenberg, care a reușit să-l intervieveze, joi, în exclusivitate, pe șeful diplomației ruse.
„Am spus că este vorba despre o operațiune militară specială pentru că nu aveam altă modalitate de a explica Vestului că atragerea Ucrainei în NATO este un act criminal”, a mai spus Lavrov în interviul care poate fi urmărit integral, în format VIDEO, la finalul textului.
Interviul acordat de Lavrov este, din mai multe puncte de vedere, o reușită jurnalistică remarcabilă. Nu doar pentru că ministrul rus de Externe a evitat, de la începutul războiului cu Ucraina (24 februarie) întâlnirile directe cu presa occidentală și întrebările incomode ale acesteia, ci și pentru că, la atâta vreme de la debutul războiului, oficialul Moscovei nu are mustrări de conștiință sau dubii și minte obscen, privindu-și chiar sfidător interlocutorul.
La aproape patru luni de la începutul invaziei, mii de civili au fost uciși, zeci de mii de soldați ruși și ucraineni au murit pe front, orașe întregi au fost rase de pe fața pământului, iar milioane de oameni nevinovați au fost nevoiți să ia drumul pribegiei, lăsând în urmă agoniseala de-o viață.
Steve Rosenberg relatează pe pagina BBC cum a decurs intervievarea ministrului rus: „Lavrov a repetat versiunea oficială a Kremlinului cu naziștii din Ucraina și cu „denazificarea” țării vecine. Vă reamintesc că a spus recent, încercând să justifice lucrurile oribile pe care propaganda oficială a Kremlinului le răspândește despre președintele Zelenski, argumentând, ridicol, că și Adolf Hitler avea „sânge evreiesc”.
Am citat un raport oficial al ONU despre un sat ucrainean din regiunea Cernihiv, unde „360 de civili, printre care și 74 de copii și cinci persoane cu handicap au fost obligate de forțele ruse să stea 28 de zile în subsolul unei școli. Fără access la toaletă, apă…10 bătrâni au murit…”
„Asta e denazificarea despre care vorbiți?”, l-am întrebat.
„E o mare tragedie”, a precizat Lavrov, adăugând apoi „dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul comisar pentru drepturile omului, secretarul general al ONU și alți reprezentanți de seamă ai Națiunilor Unite sunt presați de Vest. Și sunt folosiți adesea pentru amplificarea știrilor false răspândite de Vest”.
„Rusia nu este fără de păcat (imaculată). Rusia este ce este. Și nu ne este deloc rușine să arătăm lumii cine suntem”, a mai afirmat Lavrov, 72 de ani, care reprezintă Rusia pe scena internațională de peste 18 ani și care acum, alături de familia sa, se află sub sancțiunile Occidentului din cauza războiului cu Ucraina.
L-am întrebat și despre relațiile ruso-britanice în condițiile în care Regatul Unit se află pe lista Rusiei cu țările neprietenoase, și am sugerat că ar fi eufemistic să spunem că relațiile dintre cele două țări sunt tensionate.
„Nu cred că mai e loc de interpretări, pentru că ambii (premierul britanic Boris Johnson și ministrul britanic de Externe, Liz Truss) au afirmat public că Rusia trebuie învinsă, Rusia trebuie pusă în genunchi. Haideți atunci, faceți-o!” (…)
L-am întrebat pe domnul Lavrov și despre cei doi britanici care tocmai au fost condamnați la moarte de către o instanță a regiunii separatiste din estul Ucrainei.
Când i-am spus că, din punctul de vedere al Occidentului, Rusia este responsabilă pentru soarta lor, el a replicat: „nu sunt interesat de cum mă percepe Vestul. Sunt interesat doar de respectarea legilor internaționale. Potrivit acestora, mercenarii nu sunt militari”.
I-am răspuns că cei doi bărbați au fost înrolați de către armata ucraineană și că nu pot fi considerați mercenari, Lavrov răspunzând ca asta trebuie să decidă instanța și acuzând BBC că ascunde adevărul despre civilii din regiunile separatiste din est, „civili care sunt bombardați de Kiev de opt ani”.
Am sublinat că, mai bine de șase ani, BBC i-a tot contactat pe liderii separatiști de mai multe ori pentru a obține permisiunea lor de a merge în zonele respective pentru relatări de la fața locului. Am fost refuzați de fiecare dată. (…) I-am spus că dacă, într-adevăr, acolo are loc un genocid al ucrainenilor, Luganskul și Donețkul ar trebuie să fie interesați să ne primească. De ce nu am fost primiți? „Habar nu am”, a replicat Lavrov. ”