Războiul din Ucraina. Doi luptători britanici și un marocan au fost condamnați la moarte de o instanță a Republicii din Donețk. Guvernul de la Londra a luat foc la aflarea sentinței


Războiul din Ucraina. Doi luptători britanici și un marocan au fost condamnați la moarte de o instanță a Republicii din Donețk. Guvernul de la Londra a luat foc la aflarea sentinței

O Curte de Apel a auto-proclamatei Republici Populare Donețk (DPR) a condamnat, joi, la moarte trei luptători străini, acuzați de mercenariat în slujba Ucrainei. Curtea de Apel, nerecunoscută internațional, și-a motivat decizia precizând că cei trei și-ar fi recunoscut „activitățile teroriste”. 

Cum doi dintre condamnați sunt cetățeni britanici, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a reacționat public la sentință, afirmând că o condamnă cu fermitate și că instanța din estul Ucrainei este lipsită de legitimitate. „Ei sunt prizonieri de război. Procesul a fost un simulacru, fără legitimitate. Gândurile noastre sunt alături de familiile lor pe care le asigurăm că facem tot ce putem pentru a-i susține”, a scris Truss într-o postare pe Twitter. 

BBC precizează că cei trei condamnați sunt Sean Pinner, 48 de ani, și Aiden Aslin, 28 de ani, ambii cetățeni britanici, și marocanul Saadoun Brahim, ei fiind primii mercenari străini care au fost aduși în fața unei așa-zise instanțe și condamnați pentru că au luptat în Ucraina. 

Potrivit siteului dan-news.info (care publică și un set de fotografii cu cei trei din timpul procesului), mercenarii condamnați la moarte au luptat, alături de a36-a Brigadă marină a forțelor armate ale Ucrainei, în regiunea Donbass, și au fost plătiți pentru implicarea lor în războiul ruso-ucrainean. 

Instanța a stabilit că acțiunile lor mercenare ar fi provocat moartea și rănirea unor civili și multiple daune materiale ale unor obiective publice și civile de pe teritoriul republicii separatiste. 

 

Ei au fost condamnați în baza unui articol conținut de Codul penal al DPR care se referă la „crime comise de grupări organizate”, „preluarea cu forța a puterii” și „mercenariat”. Intersant e ca siteul mai scrie că ei și-ar fi recunoscut „faptele” în fața instanței, pledând „vinovat” pentru activități teroriste.

Potrivit BBC, familiile britanicilor susțin că ei sunt angajați cu contract ai armatei ucrainene de mai multă vreme și că nu pot fi considerați mercenari.

Guvernul britanic și-a exprimat public "profunda îngrijorare" față de condamnările la moarte pronunțate împotriva lui Aslin și Pinner, precizând că va continua să colaboreze cu Ucraina pentru a găsi o cale de eliberare a celor doi, a precizat un purtător de cuvând al Executivului din Downing Street.

Sursa citată a adăugat că prizonierii de război „nu ar trebui să fie folosiți în scopuri politice" și a invocat pevederile Convențiilor de la Geneva, care conferă „imunitate de combatant" prizonierilor de război.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.