Cel puțin 1000 dintre luptătorii de la Azovstal au fost transferați în Rusia pentru „investigații” / Observatorii se tem că ei ar putea fi judecați și eventual condamnați la moarte. Mulți dintre ei au fost deja torturați


Cel puțin 1000 dintre luptătorii de la Azovstal au fost transferați în Rusia pentru „investigații” / Observatorii se tem că ei ar putea fi judecați și eventual condamnați la moarte. Mulți dintre ei au fost deja torturați

Aproximativ o mie de luptători ucraineni de la Azovstal, care s-au predate forțelor ruse luna trecută, ar fi fost transferați, în ultimele zile, în Rusia pentru investigații, scrie BBC care citează media rusă de stat. 

Considerați eroi de Ucraina și de o mare parte a opiniei publice internaționale pentru că au reușit să-i țină pe ruși în loc mai bine de două luni, schimbând soarta războiului, prizonierii de război de la Azovstal au fost inițial ținuți în locații de pe teritoriile controlate de forțele pro-ruse în estul Ucrainei. 

Rusia îi consideră însă criminali de război și numeroase voci de la vârful statului au cerut ca ei să nu fie incluși în schimburile de război dintre cele două state beligerante, ci să fie judecați și eventual executați pentru terorism, în condițiile în care membrii Batalionului Azov luptă contra forțelor separatiste din Donbass încă din 2014. Acum, o parte importantă dintre luptătorii de la Azovstal (potrivit Moscovei, numărul total al prizonierilor ar fi de 2439) ar fi fost transferați undeva în zona Moscovei unde ar urma să fie supuși unor interogatorii care ar fi parte a anchetei demarate de autorităție ruse.

Oțelăria labirintică Azovstal din Mariupol, oraș care a fost distrus în întregime de forțele Moscovei înainte de a fi capturat, a fost ultima redută a ucrainenilor, devenind simbol al curajului și eroismului în fața unei armate mult mai numeroase. 

Un raport recent, realizat pe baza mai multor interviuri cu prizonierii ucraineni, arăta, potrivit Daily Mail, că luptătorii de la Azovstal au fost bătuţi, torturaţi cu cleşti, electrocutaţi şi sufocaţi de când s-au predat forţelor ruse. Soldaţii ucraineni eliberaţi în urma schimburilor de prizonieri au declarat că luptătorii de la Azovstal au suferit în mod special torturi brutale, în timp ce alţi militari luaţi prizonieri de forţele ruse au fost injectaţi cu substanţe necunoscute, supuşi la umilinţe şi obligaţi să cânte în faţa camerei imnul naţional al Rusiei sau să implore iertare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.