UPDATE. Răsturnare de situație la Severodonețk. Ucrainenii au reușit să elibereze cel puțin jumătate din oraș și continuă să avanseze


UPDATE. Răsturnare de situație la Severodonețk. Ucrainenii au reușit să elibereze cel puțin jumătate din oraș și continuă să avanseze

UPDATE, luni dimineață. Poziţia forţelor ucrainene care luptă în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei, aflat sub asaltul forțelor ruse, „s-a înrăutăţit puţin”, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Reuters.

„Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac o vreme; au eliberat mai mult de jumătate din oraş. Însă acum situaţia s-a înrăutăţit puţin din nou pentru noi”, a mai precizat Gaidai.

Știrea inițială. Ucraina preciza, duminica aceasta. că armata sa ar fi reușit să preia controlul a cel puțin „jumătate" din Severodoneţk, un oraş-cheie din estul teritoriului său şi actual epicentru al unor lupte înverşunate în vastul bazin carbonifer Donbas, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.

Guvernatorul din Lugansk, Serhii Gaidai, a spus însă că se aşteaptă la un contraatac major din partea trupelor ruse în zilele următoare.

„Forţele noastre armate au eliberat jumătate" din Severodoneţk de trupele ruse care se aflau acolo, a declarat el într-un interviu difuzat pe reţelele sociale.

Euronews a transmit, luni dimineață, citând surse ucrainene că forțele ruse ar fi început să se retragă din oraș

Acest centru industrial este cea mai mare aglomeraţie urbană aflată încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras ori au fost alungaţi din alte părţi ale Ucrainei, în special din vecinătatea capitalei Kiev.

După ce au fost iniţial forțați să se retragă de o ofensivă agresivă rusă asupra Severodoneţk, ucrainenii au eliberat treptat terenul acolo.

Opt ruşi au fost luaţi prizonieri acolo, a afirmat Serhii Gaidai, potrivit căruia militarii ruşi au primit ordinul de a cuceri acest oraş până la 10 iunie, precum şi o cale de comunicaţie cheie care leagă două localităţi, învecinate Lisiceansk şi Bahmut.

„Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat ei să arunce toate rezervele - în oameni şi materiale - la care au acces acum pentru a îndeplini aceste două sarcini", a continuat guvernatorul.

„În următoarele cinci zile, va fi o creştere puternică a numărului de bombardamente ale artileriei grele" din partea ruşilor, a subliniat Serhii Gaidai.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că trupele ucrainene, „suferind pierderi critice în luptele pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi)", se retrag spre Lisiceansk.

Cucerirea orașului Severodonețk este „scopul principal” al Rusiei în acest moment, spunea recent președintele ucrainean.Volodimir Zelenski,

Bătălia pentru Severodonețk, care se află pe malul de est al râului Siverski Doneț, la aproximativ 145 km sud de granița cu Rusia, este miza principală, în vreme ce Rusia obține câștiguri lente, dar solide în Donbasul industrial, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk. 

Cucerirea Severdonețkului i-ar ajuta pe ruși să atace orașul învecinat Lisiceansk și astfel să aibă control deplin asupra regiunii Lugansk. De acolo s-ar putea muta cu ușurință la sud-vest, spre Donețk. 

Un obstacol major în avansul trupelor rusești către Lisiceansk este însă râul Doneț, orașul-țintă afându-se pe celălalt mal. Guvernatorl Gaidai spunea, sâmbătă, că chiar rușii au ales să arunce mai multe poduri în aer pentru a-i împiedica pe ucraineni să primească întăriri ori suplimentarea armamentului. 

Pentru Ucraina, păstrarea Severodonețkului ar împiedica Moscova să clameze o victorie importantă în războiul care inițial ar fi trebuit să dureze câteva zile și care acum a atins costuri materiale și umane amețitoare. 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.