Militarii ucraineni din oțelăria Azovstal, Mairupol, care s-au predat recent, forțelor ruse vor fi judecaţi şi ar putea fi chiar condamnați la moarte, a precizat un oficial pro-rus din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk.
„Toţi prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat la televiziunea rusă Yuri Sirovatko, ministrul al Justiţiei din auto-proclamata Republică Populară Donețk. „Concret, avem 2.300 de prizonieri de război de la Azovstal”, a precizat el. „Azov este considerat organizaţie teroristă” , iar toţi „vor fi supuşi anchetelor penale”, a adăugat separatistul.
„Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea”, a mai spus Sirovatko.
Sute de luptători ucraineni care au apărat, luni de zile, Mariupolul, port strategic la Marea Azov, distrus aproape în întregime de bombardamentele Moscovei, s-au predate forțelor ruse după ce au rezistat eroic mai multe săptămâni în tunelurile oțelăriei Azovstal.
Kievul a precizat inițial că ei vor fi incluși în schimburile de prizonieri, dar Moscova a indicat imediat, după predarea militarilor, că acest lucru este puțin probabil, considerându-i pe combatanți „criminali de război”. Printre luptătorii de la Azovstal se numără mai mulți membri ai Regimentului Azov, fostă unitate de luptă paramilitară înființată în 2014 pentru apărarea Donbasului, dar care, potrivit Kievului, a fost „curățată” de elementele naționaliste radicalizate și integrată forțelor armate ucrainene. Rusia îi consideră însă în continuare „neo-naziști” și exclude categoric eliberarea lor.
Cel mai recent apel pentru eliberarea luptătorilor de la Azovstal a venit din partea președintelui francez Emmanuel și a cancelarului german Olaf Scholz, într-o convorbire telefonică avută cu Vladimir Putin.