În criză de popularitate, George Simion pregătește o nouă provocare naționalistă la cimitirul care l-a făcut celebru / „De Ziua Eroilor, cu toții la Valea Uzului! Trăiască România”


În criză de popularitate, George Simion pregătește o nouă provocare naționalistă la cimitirul care l-a făcut celebru / „De Ziua Eroilor, cu toții la Valea Uzului! Trăiască România”

Recenta vizită în Ardeal a lui Katalin Novak, dubioasa președintă a Ungariei, aparent o agitatoare naționalistă de teapa lui George Simion, a stârnit patriotismul de Facebook al unora dintre românii care și-au construit notorietatea alimentând așa-zisele tensiuni dintre români și maghiari din județele unde majoritatori sunt aceștia din urmă.

Astfel, după ce a vopsit în culorile drapelului românesc borna „ungurească” de la Piatra Secuiului (Munții Apuseni”), lângă care se pozase agitatoarea Novak, George Simion a lansat un apel pe pagina sa publică de Facebook prin care „toți” românii sunt chemați la Valea Uzului de Ziua Eroilor (joi, 2 iunie). 

Cimitirul de la Valea Uzului și incidentele produse în iunie 2019 acolo au o simbolistică aparte în propulsarea notorietății și carierei politice ale liderului AUR. Conflictul de acum trei ani a dezvăluit însă și conexiunile indubitabile ale acestuia cu „sistemul” pe care politicianul pretinde că ar vrea să-l dezmembreze. 

Context: Pe 6 iunie 2019, mai multe sute de români veniți să-și comemoreze eroii îngropați în cimitirul internațional de la Valea Uzului au forțat intrarea în locația închisă cu lacăte de udemeriștii aflați la conducerea județului Harghita.

Înfierbântați de situația găsită pe Valea Uzului, aceștia din urmă au rupt lemne din poarta principală și au intrat în cimitir cu forța, împingându-se cu jandarmii care au încercat să le împiedice accesul și agresând câțiva etnici maghiari. Printre organizațiile românești care au mobilizat sutele de participanți au fost Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință și Noua Dreaptă. În fruntea mulțimii dezlănțuite s-au aflat George Simion, fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan și fostul șef al Marelui Stat Major, generalul Mircia Chelaru, actualmente parlamentar AUR, Dan Tănasă, în prezent deputat AUR, care în anul premergător alegerii sale în Parliament câștigase ca „manager” doar 600 de lei pe lună (detalii AICI). La manifestația de la Valea Uzului a participat și Marius Dorin Lulea, unul dintre fondatorii AUR, afaceristul care a asigurat serviciile de proiectare la renovarea celei mai valoroase clădiri deținută de Moscova în București. (mai multe detalii AICI) Propaganda rusă Sputnik a lăudat prezența lui Chelaru la incidente. Cu titlul „Înfruntarea din Valea Uzului - patrioții români au rupt lacătul și au intrat cu forța!”, Sputnik a relatat atent desfăşurarea evenimentelor şi a ţinut să sublineze prezenţa a două personaje controversate: "celebrul general și patriot" Mircia Chelaru şi președintele Partidului Neamul Românesc, Ninel Peia, cel care a contribuit alături de AUR la propulsarea Dianei Șoșoacă în Parlament. De asemenea, în mulțime s-au aflat și reprezentanți ai galeriilor de fotbal, cunoscuți drept ultrași, care au avut rolul de a contribui la escaladarea violențelor, precum în cazul protestului din Piața Victoriei din data de 10 august 2018. 

Un fapt ieșit din comun a fost prezența, în fruntea mulțimii dezlănțuite și gata să ia cu asalt cimitirul, a controversatului Sebastian Cucoș, șef al Jandarmeriei Române în momentul în care s-a produs jandarmeriada din 10 august 2018 împotriva protestatarilor pașnici. Sebastian Cucoș, al doilea om în Jandarmerie la data de 6 iunie 2019, a permis accesul românilor în zonă în condițiile în care riscul unor violențe interetnice era foarte ridicat. Sub titlul „El e regizorul scandalului din Valea Uzului", publicația uh.ro a inserat într-un articol mai multe imagini video cu Sebastian Cucoș. Totodată, publicația uh.ro l-a acuzat pe Sebastian Cucoș că a condus mulţimea înfuriată la cimitir.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Personajul surpriză de pe Valea Uzului: Sebastian CUCOȘ, mâna dreaptă a lui Carmen Dan. Cine manipulează sensibilitățile românilor și maghiarilor, folosindu-se de situația netranșată a cimitirului internațional?

VIDEO. Unionistul instigator George Simion plânge iar pe Facebook. De data asta pentru că nu are un telefon mai performant pentru live-uri de calitate

Procurorii, lovitură de proporții pentru extremiști: PG anchetează incidentele de la Valea Uzului. Colonelul Cucoș, Simion, fondatorul AUR Lulea, Peia și Chelaru au participat la evenimente

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.