Serviciul secret al Ministerului de Interne – adică infamul ”doi ș-un sfert”, fiindcă asta a rămas, indiferent de noua titulatură – cenzurează și îmbotnițează Arhivele Naționale, dând dispoziția ca instituția să scoată toate documentele clasificate din sălile de studiu.
Dispoziția reprezintă un exemplu evident de poliție politică, Arhivele Naționale transformându-se într-o simplă anexă a serviciilor. Această dispoziție halucinantă vizează, țineți-vă bine, și documentele deja studiate, ceea ce reprezintă un nou abuz de proporții, un act brutal de cenzură și o încălcare a legislației internaționale în domeniu.
Podul.ro vă prezintă acuzațiile lansate de istoricii și cercetătorii Dumitru Lăcătușu și Flori Bălănescu, ambii trăgând semnale de alarmă sugestive pe Facebook. Iată punctul de vedere exprimat de domnul Dumitru Lăcătușu:
”Arhivele Nationale scot documentele clasificate din sălile de studiu.
Arhivele Naționale nu vor mai aduce la sala de studiu niciun dosar care conține documente clasificate. Ahivele Naționale au ales să se conformeze dispozițiilor serviciului secret al MAI, infamul “doi ș-un sfert”, impunându-se și mai mult controlul serviciilor secrete asupra Arhivelor, ceea ce transformă Arhivele într-o simplă anexă a serviciilor, iar pe arhiviști în simpli executanți ai unor dispoziții abuzive și ilegale.
Practic, arhivele iau la puricat toate dosarele cerute, iar acele dosare care conțin documente clasificate nu mai ajung la sala de studiu.
Cercetătorii nu vor mai putea cerceta nici dosarele studiate anterior, inclusiv dosarele de la secțiile CC al PCR, ceea ce reprezintă o încălcare grosolană a reglementărilor internaționale în vigoare și un abuz.
Aparent, Arhivele și serviciile se fac că nu cunosc legislația internațională cu privire la documentele deja studiate, alegând să practice cenzura”.
Și istoricul Flori Bălănescu a criticat, pe Facebook, modul în care Arhivele Naționale sunt cenzurate, îmbotnițate și desfigurate de fosta-actuala poliție politică:
”O nouă fantomă bântuie România – Securitatea travestită – se pare că are 9 vieți!
Nu am deschis televizorul de câteva luni - prea devenise otravă pentru minte, inimă și chiar... literatură&istorie. În timp ce merg zilnic la CNSAS ca un soldat care nu-și încalcă jurământul, și nu mai am timp și energie pentru „viața ca viață”, ce găsesc pe facebook, mai precis pe pagina colegului de sală de studiu la CNSAS, Dumitru Lăcătușu? Că Arhivele Naționale sunt cenzurate, îmbotnițate și desfigurate de fosta-actuala poliție politică. De parcă nu eram deja scârbiți și revoltați de halul în care SRI-ul, în calitate de vajnic moștenitor, dar și de apărător, al moștenirii Securității, și-a făcut mendrele cu selecția de arhive predată CNSAS, fosta-actuala UM „doi și-un sfert” epurează Arhivele Naționale, nu cumva să aflăm vreun imens „secret de stat” și să știrbim imaginea și interesele vreunui individ sau grup de infractori. Să-mi fie iertată puzderia de ghilimele, dar au rost.
Cu ce se ocupă reprezentanții noștri aleși prin vot universal, liber și direct? Cu pandemia au cam rezolvat-o? Se pregătesc s-o întâmpine pe următoarea? În războiul din vecini mai fac pe eroii? Între timp scumpirile au luat-o razna (cum nicăieri în Europa!) și totul se duce de râpă. Iar Securitatea eternă, după cum vedem, ne lucrează din greu.
Așadar, adio și Arhivelor Naționale!
Sunt câteva expresii în comunicatul ANR care mă calcă pe oboseli, înțeleg că sunt sub pălăria MAI, dar-însă-totuși, trebuie să iasă „societatea civilă” în stradă pentru ca NOUA SECURITATE să respecte Constituția și normele internaționale? Conducerea ANR o fi avut ceva de spus ori la MAI ordinul se execută, nu se discută… Ce trebuință/interes o să mai avem noi, căutătorii prin cadavrul comunismului românesc (destul de viu, se vede, pe alocuri), pentru dosarele purecate? E limpede, trăim cu nesaț „necesitatea istorică” – retrăim unii dintre noi –, nimic nu ne mai clintește din relele obișnuințe și din lenea minții. Tovarășii fac iarăși ce vor, ce-au mai făcut, ce vor mai face!
‹Ca urmare a NECESITĂȚII VERIFICĂRII PREALABILE a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare.
Până la realizarea unei EVIDENȚE CARE SĂ PERMITĂ CUNOAȘTEREA ANTICIPATĂ A CUPRINSULUI UNITĂȚILOR ARHIVISTICE DIN PUNCT DE VEDERE AL INFORMAȚIILOR CLASIFICATE conținute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create›”.