VIDEO. Eroica rezistență a ucrainenilor din Melitopol, aflat sub ocupație rusă. 90% dintre localnici au devenit partizani și lansează atacuri împotriva ocupanților


VIDEO. Eroica rezistență a ucrainenilor din Melitopol, aflat sub ocupație rusă. 90% dintre localnici au devenit partizani și lansează atacuri împotriva ocupanților

Forțele ruse care controlează orașul Melitopol, din regiunea Zaporijjea, sudul Ucrainei, sunt permanent atacate de localnici care s-au organizat în grupuri de rezistență lovind constant, devastator și strategic pozițiile ocupanților. 

BBC scrie despre partizanii din Melitopol ale căror fapte de vitejie au tot ajuns în presă în ultima vreme, amintind că, încă de la debutul invaziei, localnicii le-au dat mari bătăi de cap atacatorilor, înfruntându-i cu mult curaj.

Inițial s-au opus cu mâinile goale invadatorilor, așezându-se în fața blindatelor acestora. Apoi s-au revărsat pe străzile orașului, cu steagurile Ucrainei, dar agresorii au decis să folosească forța împotriva lor, fapt care a reprezentat un moment de cotitură pentru mișcarea de rezistență de la Melitopol. Aceasta a fost nevoită să se reorganizeze și să evolueze în grupuri de gherilă. 

Potrivit, Institutului American de Studii de Război, primele activități ale partizanilor au fost semnalate la Melitopol la sfârșitul lunii martie. De asemenea, serviciile de informații ucrainene apreciază că, între 20 martie și 12 aprilie, „partizanii au eliminat cel puțin 70 de soldați ruși în timpul patrulei de noapte”. 

Iar grupările ucrainenilor continuă să atace: 

  • săptămâna trecută mai mulți ofițeri ruși de rang înalt au fost lichidați;
  • un pod pe care rușii îl foloseau pentru aprovizionare a fost aruncat în aer;
  • un tren blindat care transporta trupe din Rusia către Ucraina a fost, de asemenea, aruncat în aer. Numărul victimelor nu a fost făcut public. VIDEO la finalul textului

 

Ivan Fedorov, primarul din Melitopol (foto jos), inițial răpit de ruși și apoi recuperat de ucraineni în urma unui schimb de prizonieri, spune că atacurile sunt organizate de grupările de partizani, sprijinite de „serviciile secrete și de militari”. „Fac asta împreună”, a declarat el pentru BBC.

 

Rușii sunt disperați să zdrobească rezistența ucraineană, recurgând regulat la percheziții domicilare și rețineri de persoane, uneori la întâmplare.

O jurnalistă locală spune că 90% din cetățenii orașului sunt parte a acestei rezistențe împotriva rușilor, chiar dacă nu toți participă la atacuri. Fiecare se opune însă în felul său. „Unii se uită fix și cu ură la soldații ruși. Alții intonează cântece patriotice în miez de noapte. Alții lipesc afișe cu steagul Ucrainei sau postere de protest prin tot orașul”, a mai precizat jurnalista Svitlana Zalizetska pentru BBC. 

Newsweek scrie că ocupanții le cer mită localnicilor care vor să părăsească orașul. Sumele pretinse de ruși ar fi între 3000 și 5000 de grivne (100-170 de dolari).



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.