Danemarca trimite Ucrainei temutele rachete antinavă Harpoon pentru a rupe blocada asupra portului Odesa / Pentru că au o rază de acțiune și de 300 de km, ucrainenii ar putea lua la țintă chiar și obiective din portul Sevastopol, Crimeea


Danemarca trimite Ucrainei temutele rachete antinavă Harpoon pentru a rupe blocada asupra portului Odesa / Pentru că au o rază de acțiune și de 300 de km, ucrainenii ar putea lua la țintă chiar și obiective din portul Sevastopol, Crimeea

Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra orașului Odesa, cel mai mare  port ucrainean la Marea Neagră, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat şeful Pentagonului.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, generalul Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei SUA, a declarat că Ucraina, un important producător de cereale, nu a putut folosi Odessa ca punct de tranzit timp de 90 de zile din cauza flotei rusești, dar a precizat că SUA nu vor interveni mai direct in acest conflict.

"Cred că este destul de important pentru economia Ucrainei, iar multe țări din lume depind de cerealele ucrainene", a spus Milley, potrivit defenseromania.ro.

În total, aproximativ 20 de țări au anunțat că vor trimite un nou „ajutor de securitate” Ucrainei, sub formă de armament și muniție, a precizat și Lloyd Austin, adăugând că este vorba despre „donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate”.

Deși Austin nu a precizat tipul de rachete Harpoon pe care Ucraina urmează să le primeasca, bateriile de rachete anti-navă de coastă ale armatei daneze au în dotare lansatoare de rachete RGM-84L-4 Harpoon Block II, care sunt capabile să lovească nu numai navele aflate pe mare, ci și țintele din port și de pe uscat, deoarece dispun de o actualizare a sistemului avansat de control.

Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă.

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice.

Potrivit producătorului său Boeing, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat pe o rază de acţiune ce merge de la 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune.

Acest tip de rachetă ar putea face accesibil armatei ucrainene, ca ţintă, portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.