Apar tot mai multe imagini video în rețelele de socializare, dar și mărturii de la fața locului care atestă o nouă tactică a forțelor armate ruse în Ucraina: bombardarea și jefuirea fermelor, a utilajelor agricole și a rezervelor de cereale din „hambarul Europei", scrie France24, preluat de rfi.ro. Potrivit unui expert în securitate alimentară, acestea sunt „încercări intenționate ale Rusiei de a reduce producția agricolă ucraineană" , în condițiile unui risc major de criză alimentară globală, numai prețul grâului crescând, în acest an, cu 60% pe piețele mondiale.
Agricultura Ucrainei a fost grav afectată de ofensiva rusă începând cu 24 februarie. În 2021, Ucraina a recoltat o cantitate record de 106 milioane de tone de cereale. Însă, în 2022, aproape jumătate din recoltă ar putea fi pierdută din cauza războiului, după cum atenționa ministrul ucrainean al agriculturii la 31 martie.
Pe lângă dificultățile legate de producție și exporturi, imaginile filmate de amatori arată că fermele și depozitele de cereale par să fi fost vizate direct de atacuri ale forțelor armate ruse.
Eexistă înregistrări video și imagini din satelit cu distrugerea unui siloz care conținea 30.000 de tone de cereale la ferma Golden Agro din localitatea Rubyne, în estul Ucrainei (a se vedea aici). Acesta a fost aruncat în aer pe 9 aprilie, după ce o cisternă cu acid azotic, un produs chimic folosit în îngrășăminte, a fost lovită de bombardamente.
O imagine prin satelit a fermei Golden Agro din Roubijné, datată 21 aprilie și publicată de compania americană Planet, arată un crater lăsat de explozie.
Într-un alt videoclip, postat pe Telegram pe 31 martie, se pot vedea câteva vaci printre echipamentele distruse ale fermei de lactate Agromol din Șestakovo, regiunea Harkov, Ucraina.
Din cele 1.000 de animale de la fermă, doar câteva au supraviețuit bombardamentelor. Multe vaci au fost ucise, după cum arată fotografiile distribuite pe rețelele de socializare.
Camerele de supraveghere au surprins momentul în care o rachetă a lovit un elevator de cereale în apropiere de Sinelnikovo, în regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul Ucrainei. Guvernatorul Valentyn Reznichenko a postat videoclipul pe Telegram pe 2 mai, precizând că nu au existat victime.
Până la sfârșitul lunii martie, cel puțin șase instalații de depozitare a cerealelor au fost distruse de atacurile rusești, potrivit oficialilor americani. Imaginile atacurilor documentează „încercările deliberate ale Rusiei de a reduce producția agricolă ucraineană", a declarat pentru France24 Caitlin Welsh, director al programului de securitate alimentară din cadrul think tank-ului american Center for strategic and international studies (CSIS).
Pentru ministrul german al agriculturii, Cem Oezdemir, aceste atacuri asupra infrastructurii agricole ucrainene ar putea fi o încercare de a reduce concurența cu Rusia în ceea ce privește exporturile de cereale. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, în timp ce Ucraina este al cincilea. Împreună, cele două țări reprezintă 29% din exporturile mondiale de grâu.
Unii observatori cred că este vorba de o încercare deliberată de înfometare a populației, ca în perioada colectivizării forțate din timpul lui Stalin, care a ucis 5 milioane de oameni între 1932 și 1933, celebrul Holomodor.
De asemenea, militarii ruși au fost acuzați că au jefuit cereale și echipamente agricole.
PODUL a relatat AICI despre cum a decis Ucraina să își ascundă grânele de teama rușilor, autoritățile publice și agenții economici din regiunile aflate în zonele de conflict și în apropierea acestora trimițând convoaie întregi de TIR-uri încărcate cu cereale în raioanele din apropierea graniței cu România.
Un om de afaceri local a declarat la 2 mai pentru CNN că soldații ruși au furat echipamente agricole John Deere în valoare de 5 milioane de dolari (aproximativ 4,7 milioane de euro) dintr-un magazin specializat din Melitopol, oraș ocupat de forțele ruse de la începutul lunii martie. La început au fost furate două combine, un tractor și o semănătoare, dar în săptămânile următoare au dispărut toate echipamentele din magazin.
Situația de pe frontul din Ucraina este semnalată, pe Facebook, și de Radu Burnete, director executive în cadrul Confederației Patronale Concordia: „Deci Putin s-a folosit ca ultimul golan de Gazprom golind rezervele de gaz ale Europei ca să fezandeze bine Germania și Italia și pe alții în eventualitatea războiului. El știa de doi ani că invadează. Acum distruge cu bună știință sau blochează infrastructura ucraineană care ar putea trimite grâul de care Africa are așa de mare nevoie deci ne servește și o criză alimentară pentru că de ce să nu dai foc lumii dacă poți. E tot nu nucleara în gură și sub atentele-i priviri armata Rusiei a comis pentru a nu știu câta oară niște atrocități care vor lăsa generații întregi cu un nod în gât. Aud că sunt îngrijorări că s-ar putea simți umilit dacă pierde. Păi cum ar fi să nu ne mai umilească el pe noi? Eu înțeleg de ce nu am vrea să impunem o pace umilitoare care să nască doar dorința de revanșă. Dar nu e nimic umilitor ca dacă te-ai dus peste niște oameni liberi să le distrugi țara să ți se ceară să-ți iei armatele barbare și să mergi frumușel înapoi la tine acasă. Dimpotrivă, e umilitor pentru noi și pentru ucraineni să cerem altceva”.