Se întorc ateii europeni la creștinism? Date surprinzătoare din două țări laice reprezentative, Suedia și Franța, par să indice acest fapt


  • ACP
  • May 16, 2022 09:32
  • 2089
Se întorc ateii europeni la creștinism? Date surprinzătoare din două țări laice reprezentative, Suedia și Franța, par să indice acest fapt

După ce a fost cunoscută ani de zile ca una dintre țările cu cel mai mare procent de atei, Suedia pare să înceapă să trăiască o altă realitate, după cum dezvăluie ultimele date prezentate în presa suedeză. 

Astfel, în primele patru luni ale anului, în Biserica Suediei s-au înscris cei mai mulți membri de când se țin astfel de statistici în instituția eclesială, în 2004. Față de cele 3220 de înscrieri noi în Biserica Suediei de anul acesta, Arhiepiscopul Antje Jackelén și-a exprimat bucuria pe Twitter, spunând că „este grozav că numărul persoanelor care aleg să devină membri ai @svenskakyrkan este în creștere!”

„În plus, mai mulți oameni consideră că Biserica Suediei este relevantă în societate – o creștere de la 40 la 58 la sută”, a mai scris episcopul luteran, pe contul său de Twitter. 

În același timp, numărul celor care aleg să iasă din rândurile Bisericii Suediei este într-o scădere abruptă, chiar daca acest număr rămâne mai mare decât al celor care intră în Biserică – dacă în primele patru luni din 2017 au renunțat la calitatea de membri ai Bisericii 25.503 persoane, în aceeași perioadă a anului acesta au ieșit din Biserică 12.512 persoane. 

Biserica Suediei numără în prezent aproximativ 5,8 milioane membri, la o populație de 10.400.000 de locuitori – sursa AICI.

O situație comparabilă pare să existe și în Franța, țară cunoscută pentru secularismul său și despărțirea categorică de Biserica Catolică, majoritară, unde chiar dacă numărul celor care renunță la apartenența la catolicism este semnificativ, creștinismul protestant pare să adune într-un ritm rapid un număr mare de noi membri. 

În acest sens, publicația Christian Network Europe precizează că „la fiecare zece zile este înființată în Franța o nouă biserică evanghelică, într-un ritm de creștere a bisericii ce nu există în nicio altă țară europeană” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.