VIDEO. Scandal uriaș la vârful ANPC. Interlopul Horia Constantinescu, cocoțat în fruntea instituției de PSD pentru a lovi în „cine trebuie”, demascat de unul dintre comisarii-șefi din subordine. „Nemulţumirea comisarilor ANPC creşte de la o zi la alta”


VIDEO. Scandal uriaș la vârful ANPC. Interlopul Horia Constantinescu, cocoțat în fruntea instituției de PSD pentru a lovi în „cine trebuie”, demascat de unul dintre comisarii-șefi din subordine. „Nemulţumirea comisarilor ANPC creşte de la o zi la alta”

Comisarul-şef de la Protecţia Consumatorilor Sorin Susanu a dezvăluit public, într-o postare pe Facebook, că maşinile unor comisariate nu mai pot circula deoarece nu mai au poliţe de tip RCA. În plus, Susanu a mai precizat că actualul șef al instituției, controversatul Horia Constantinescu, face achiziții cel puțin dubioase și că folosește instituția pentru „circ mediatic”. 

Prezentul scandal de la vârful ANPC se suprapune cu decizia, cu iz de comandă politică din partea partidului căruia îi este afiliat - PSD, de a retrage din circulație, în București, peste 80 de autobuze, tramvaie și troleibuze pe motiv că sunt murdare sau vechi. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a acuzat că „ANPC este noua bâtă a PSD în București”. „Ce mai urmează să mai facă ANPC? Să oprească furnizarea apei calde, pentru că sunt avarii pe rețea? Asta vor Gabriela Firea și prietenii ei de la ANPC? Probabil că bucureștenii se pot aștepta și la așa ceva de la subordonații plini de zel ai „Doamnei”. Sunt curios dacă sunt tot atât de „necruțători” cu primăriile sectoarelor 3, 4 sau 5”, a scris, luni, Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit news.ro, Constantinescu, a recunoscut că situaţia expusă de comisarul Susanu este reală, precizând că nu este una dramatică, urmând să fie rezolvată.

„Este adevărat, parte dintre acestea, pentru că la capitolul bugetar nu ne aşteptam ca societatea la care acestea aveau asigurări să nu mai poată continua asigurarea acestora, mutarea banilor dintr-o linie bugetară într-o altă linie bugetară se face cu acordul ordonatorului principal de credite, depunem diligenţe pentru ca în cel mai scurt timp să putem avea asigurările de care vorbiţi. Ne asumăm, de asemenea, faptul că unii dintre cei care erau însărcinaţi cu aceste atribuţii nu şi-au făcut treaba exact aşa cum ar fi fost, cu toate că analizând lucrurile şi modul în care au stat ele în piaţă există justificări ca cele pe care vi le-am spus mai devreme”, a afirmat Horia Constantinescu.

El a precizat că situaţia nu este dramatică şi până la rezolvarea acesteia comisarii de la Protecţia Consumatorilor vor desfăşura acţiuni de control pe lângă sediul instituţiei.

„Nu este o situaţie dramatică. Ne asigurăm că vor desfăşura acţiuni de control pe lângă sediu, nedeplasându-se neapărat pe distanţe foarte mari. În cel mai scurt timp vor avea soluţii. Mai mult decât atât, vă pot spune că după cel puţin douăzeci de ani în care autoritatea noastră plimba banii dintr-un cont într-altul pentru a asigura combustibilul maşinilor de care vorbiţi, am epuizat toate etapele şi săptămâna viitoare vom avea o achiziţie centralizată în aşa fel încât să fim siguri că până la ultima dintre maşini va avea şi combustibilul, nu numai RCA”, a explicat Constantinescu.

„Din păcate, managementul defectuos al preşedintelui ANPC, domnul Horia Constantinescu, aduce tot mai multe sincope în desfăşurare activităţii comisarilor ANPC. Chiar dacă pentru achiziţii cel puţin discutabile (aproximativ 14.000 de euro pentru 20 staţii walkie talkie) au existat bani, pentru cheltuielile uzuale nu se mai găsesc fonduri. După ce a fost evitată la limită (mulţumesc colegilor de la resurse umane ANPC) neplata salariilor a zeci de comisari ANPC, de astăzi, maşinile Protecţiei Consumatorilor din Galaţi, Constanţa, Vrancea, Buzău, Tulcea, Brăila nu mai pot fi folosite deoarece nu au fost alocate resursele financiare necesare pentru a se putea achiziţiona poliţele de tip RCA. Am convingerea fermă ca domnul ministru Florin Spătaru nu poate accepta astfel de situaţii şi va face toate demersurile legale necesare pentru ca activitatea ANPC să intre în normalitate”, a transmis Sorin Susanu, detaşat la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi, marţi, pe pagina sa de Facebook.

El i-a solicitat lui Horia Constantinescu - a cărui pagina de Facebook oficială este plină de selfieuri și filmulețe în care își laudă acitivitatea - să nu folosească ANPC în interes personal. 

„Solicit (şi public) domnului Horia Constantinescu să nu mai folosească această instituţie doar pentru interesul personal şi să înţeleagă ca managementul ANPC nu este doar o chestiune de imagine şi circ mediatic. Nemulţumirea comisarilor ANPC creşte de la o zi la alta şi cred că modul în care a fost coordonat Comisariatul Judeţean Constanţa de către domnul Constantinescu (în curând voi finaliza raportul) NU trebuie transpus la nivel naţional. Voi face tot posibilul ca fiecare consumator să fie corect reprezentat de ANPC şi vă asigur de toată implicarea mea, iar transparenţa cu care v-am obişnuit va continua, indiferent de consecinţe! Am încredere în factorii decizionali ca vor interveni urgent şi cu fermitate pentru a readuce instituţia la o normalitate”, a mai Sorin Susanu.

Horia Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric și sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost președinte al Marii Adunări Naționale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1956, după ce Hrușciov a denunțat staliniștii.

Lumea a auzit despre el în urmă cu câțiva ani, din cauza unor ieșiri comportamentale și temperamentale cel puțin stranii în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Pesedistul a reușit să-și construisască o imagine de „comisar Cattani” de Constanța pe când era șeful protecției consumatorului de acolo, prin scandaluri sau descinderi spectaculoase, la braț cu presa, în unități comerciale cărora le ardea amenzi usturătoare sau le suspenda acvititatea. Măsurile sale au fost adesea contestate de comercianți care le calificau abuzive și chiar de colegi de partid care i-au atras atenția că misiunea sa este să corecteze activitățile comerciale care nu respectă legea, nu să vizeze falimentarea unor afaceri.

Este nașul de cununie al lui Andrei Năstase, fiul cel mare al celui mai corupt politician din istoria recentă a României - infractorul Adrian Năstase -,  și unul dintre cei mai apropiați prieteni și asociați ai acestuia.

 

La nunta lui Valentin Dragnea din vara lui 2018 de la Snagov, Horia Constantinescu s-a întronat pe scaunul din față al unui bolid care avea discret însemnele grafice ale clubului Bonton, deținut de finul Andrei Năstase. De pe geamul bolidului, Horia Constantinescu a aruncat, strâmbându-se dezgustat la protestatarii care le urau nuntașilor pesediști tradiționalul „la pușcărie” , un plic gol în care aceștia să-și pună probabil „banii de la Soros” – manipularea odioasă folosită de coaliția mafioată PSD-ALDE împotriva celor ieșiți în stradă ca să oprească asaltul „politicienilor” asupra justiției. VIDEO la finalul textului

El a fost instalat în fruntea ANPC în luna august 2019, la propunerea Vioricăi Dăncilă, și demis câteva luni mai târziu de premierul de atunci Ludovic Orban. A revenit în funcție la scurt timp după formarea actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR, în ciuda imaginii și comportamentului său de interlop. 

Siteul ziariștii.com a adunat, într-un articol din februarie 2020, mai multe declarații publice de-ale lui Horia Constantinescu:

- „Liviu Dragnea m-a câștigat, la fel ca Adrian Năstase, ca om puternic în interior. Pentru că vorbim de un om care, de asemenea, înțelege nealinierea. Eu nu sunt nealiniat în sensul în care sunt necumpătat și mă duc seara și mă îmbăt și mă târăsc pe stradă. Nu, sunt un om nealiniat în sensul că nu pot să mă comport ca o oaie socială. Da, Liviu Dragnea este un om cu caracter.”

- „Domnul Liviu Dragnea mi-a acordat încredere după ce mi-a luat Radu Mazăre postul de președinte al organizației PSD Costinești, ca s-o pună pe Ema Gavrilă, concubina fratelui lui, în locul meu. Nicușor Constantinescu i-a scris lui Radu Mazăre un mesaj pe care mi l-a pus în copie și scria: «Ai așteptat ca să fiu canceros ca să-ți bați joc de oamenii pe care eu i-am adus în județul Constanța».”

- „Să vă spun de ce îl iubesc pe Adrian Năstase? Pentru că Adrian Năstase, pus în fața tirului de mortiere, cum se spune popular, nu a pus chifla în pământ. Arătați-mi momentul în care a devenit un plângăcios!”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.