Israelul a anunțat că a dejucat un plan al iranienilor de a folosi Facebook pentru a recruta și manipula israelieni


  • ACP
  • May 2, 2022 21:59
  • 1311
Israelul a anunțat că a dejucat un plan al iranienilor de a folosi Facebook pentru a recruta și manipula israelieni

Agenția de Securitate a Israelului Shin Bet a acuzat luni Iranul că a folosit Facebook în războiul său împotriva Israelului, încercând să recruteze agenți sau să obțină informații prin rețeaua socială americană. 

Potrivit agenției de informații israeliene, profilul unei tinere de origine evreiască din Canada, numită Sara Puppi, care ar fi avut legături în Israel, era fals și aparținea unor agenți iranieni care foloseau rețeaua Facebook pentru a-și face prieteni printre israelieni. 

După ce a fost contactat contul Puppi, acesta a folosit aplicația de mesagerie WhatsApp pentru a-i convinge pe cei pe care i-a cunoscut via Facebook să adune informații despre israelienii vizați de serviciile de informații iraniene și despre diplomații arabi care se află în Israel, au spus cei de la Shin Bet într-un comunicat de presă. 

Cei din spatele contului au încercat, de asemenea, să strice legăturile Israelului cu Rusia, încurajând oamenii să-l critice pe președintele rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, au mai spus reprezentanții agenților israelieni. 

"Operativul iranian din spatele contului a folosit ca acoperire o poveste de business pentru a atribui misiuni celor recrutați", au spus cei de la agenția de informații israeliană, adăugând că "au fost folosite și manipulări emoționale și romantice".

Agenții israelieni au obținut informații despre activitatea contului Sara Puppi, care avea înregistrați peste 2000 de prieteni pe Facebook, pretinzându-se naivi ce pot fi recrutați și primind ulterior o plată în Bitcoin pentru serviciile pe care le-au oferit. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.