Boris Johnson îl torpilează pe Vladimir Putin, comparându-l cu un „crocodil” feroace care strânge în fălci piciorul prăzii. Premierul britanic spune că marile puteri au decis să trimită Ucrainei și mai multe arme


Boris Johnson îl torpilează pe Vladimir Putin, comparându-l cu un „crocodil” feroace care strânge în fălci piciorul prăzii. Premierul britanic spune că marile puteri au decis să trimită Ucrainei și mai multe arme

Liderul politic de la Londra, premierul Boris Johnson, spune că discuțiile de pace ruso-ucrainene vor eșua de fiecare dată atât timp cât Vladimir Putin negociază din postura unui crocodil cu piciorul prăzii prins între fălcile încleștate. 

Înainte de a se întâlni cu omologul său indian, Narendra Modi, pe care vrea să-l convingă să pună capăt neutralității în privința Ucrainei și relației de lungă durată cu Rusia, Johnson a spus că a negocia în momentul ăsta cu liderul de la Kremlin e ca și cum ai încerca să te înțeleg cu „un crocodil care tocmai ți-a înhățat un picior și-l ține strâns între fălci”, transmite Reuters. 

„Nu văd cum ar putea negocia ucrainenii cu Putin având în vedere reaua credință a acestuia. Strategia lui, vizibilă din spațiu, este să captureze cât mai mult din Ucraina și să poată negocia de pe poziții de forță”, a mai spus Boris Johnson, adăugând că liderii mondiali, inclusiv președintele SUA, Joe Biden, au fost de acord, săptămâna aceasta, să furnizeze ucrainenilor și mai multe arme, inclusiv artilerie, în condițiile în care Rusia și-a intensificat atacurile din estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia au avut ultimele negocieri de pace, față în față, pe 29 martie, la Istanbul, blocajul intervenit ulterior având legătură cu descoperirea atrocităților comise de ruși în orașele de lângă Kiev. Mai mult, recent, Kremlinul a decis să-i felicite și să-i decoreze pe autorii masacrului de la Bucea, oraș din apropierea capitalei Ucrainei, unde sute de civili, inclusive femei, au fost uciși.

Johnson a mai precizat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski (de la alegerea căruia în fruntea Ucrainei se împlinesc chiar astăzi, 21 aprilie, trei ani) i-a spus că armata sa este capabilă să împing trupele ruse afară din regiunea Donbas, dar că e puțin probabil să poată recupera, pe cale militară, Crimeea, furată de Rusia în urmă cu opt ani. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.