Culmea cenzurii comuniste: China interzice un vers din propriul imn ce era folosit ca deviză de cetățenii nemulțumiți de politica sanitară extremistă a regimului Xi Jinping


Culmea cenzurii comuniste: China interzice un vers din propriul imn ce era folosit ca deviză de cetățenii nemulțumiți de politica sanitară extremistă a regimului Xi Jinping

În timp ce locuitorii din Shanghai protestează mai ales pe social media împotriva politicilor extreme "Zero COVID" ordonate de Xi Jinping, cenzorii online au interzis un hashtag care conține versurile imnului național chinez, "Marșul voluntarilor".

"Iată o propoziție pe care nu m-am gândit niciodată că o voi spune: primul vers al imnului național al Chinei este cenzurat pe (platforma chineză de socializare) Weibo", a scris luni pe Twitter Mengyu Dong, jurnalistă aflată la Londra. 

Ea a distribuit pe Twitter o captură de ecran a unei căutări efectuate pe Weibo pentru hashtag-ul "Ridicați-vă! Cei care refuză să fie sclavi!". Mesajul afișat de Weibo a fost următorul: "Conform legilor și politicilor în vigoare, pagina cu subiectul nu a fost afișată".

Dong a scris că acesta este răspunsul autorităților față de oamenii care folosesc versurile pentru a-și vărsa frustrarea pe fondul blocajelor create de politica extremă "Zero COVID".

De asemenea, atunci când cuvintele versului interzis "Ridicați-vă! Cei care refuză să fie sclavi!" sunt introduse sub forma unor cuvinte-cheie și fără hashtag, Weibo prezintă postări care laudă patriotismul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.