Operațiunea Poloniei de combatere a spionajului rusesc continuă la turație maximă: Un cetățean rus a fost reținut de autoritățile de la Varșovia


Operațiunea Poloniei de combatere a spionajului rusesc continuă la turație maximă: Un cetățean rus a fost reținut de autoritățile de la Varșovia

Polonia a arestat un cetățean rus, acesta fiind acuzat de desfășurarea unor activități de spionaj, a declarat marți un purtător de cuvânt al ministrului polonez care gestionează coordonarea serviciilor speciale. 

Relațiile dintre Rusia și țările care se aflau odinioară în sfera de influență sovietică au fost de mult timp tensionate, dar invazia rusească din Ucraina a crescut suspiciunea cu privire la intențiile Moscovei.

Bărbatul locuia de 18 ani în Polonia și activa aparent în domeniul afacerilor. El a fost reținut pe 6 aprilie și va sta în arest timp de trei luni, a transmis purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

"Dovezile strânse de Serviciul Militar de Contrainformații indică faptul că bărbatul, instruit de serviciile speciale rusești, a strâns informații cu privire la pregătirea militară a forțelor armate poloneze și a trupelor NATO", a adăugat acesta. 

De asemenea, serviciile de securitate poloneze au reținut inclusiv doi belaruși implicați în activități de spionaj în Polonia. (sursa: AICI)

Astfel, operațiunea amplă a polonezilor de combatere a spionajului rusesc continuă. La începutul lunii martie, Polonia a arestat un cetățean spaniol suspectat că a desfășurat activități de spionaj pentru Rusia. Bărbatul riscă 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, anunța atunci Agenția de Securitate Internă. (mai multe detalii AICI)

Ulterior, Polonia a anunțat expulzează 45 de diplomați ruși suspectați că lucrează pentru serviciile secrete ruse. În aceeași zi, a fost reținut un polonez care ar fi spionat pentru serviciul de informații civil rus (SWR). Instanța l-a pus în arest pentru trei luni. Deținutul ar putea fi pedepsit cu până la 15 ani de închisoare. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.