Polonia a arestat un cetățean spaniol pe care-l suspectează că e agent GRU


Polonia a arestat un cetățean spaniol pe care-l suspectează că e agent GRU

Polonia a arestat un cetățean spaniol suspectat că a desfășurat activități de spionaj pentru Rusia. Bărbatul riscă 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, a anunțat vineri Agenția de Securitate Internă (ABW).

În noaptea de 27 februarie, bărbatul spaniol de origine rusă a fost reținut lângă granița Poloniei cu Ucraina. El a fost identificat ca agent al serviciului de informații militare al Rusiei (GRU), a mai precizat ABW într-un comunicat.

Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Naționale (PK), suspectul reținut la un hotel din Przemyśl avea în posesia sa două pașapoarte și două carduri bancare rusești emise cu două nume diferite. ABW a declarat că dovezile descoperite pe parcursul arestării sunt supuse unei analize detaliate. Totodată, Procuratura Națională a anunțat că instanța a decis să-l rețină pentru 3 luni, în condițiile în care ancheta își continuă cursul. 

Bărbatul a efectuat operațiuni în folosul Rusiei și a călătorit în Europa și în alte părți sub acoperirea de jurnalist. "Înainte să fie arestat, acesta plănuia să meargă în Ucraina pentru a-și continua activitatea", a mai informat ABW.

Avocatul său spaniol, Gonzalo Boye, a spus că numele bărbatului este Pablo Gonzalez și că ar fi reporter pentru mai multe trusturi mass-media spaniole, inclusiv ziarul online Publico și postul de televiziune La Sexta. Astfel, Boye cerut eliberarea lui imediată. Ambele trusturi au recunoscut că Gonzalez a lucrat cu ei.

Avocatul său a declarat pentru Reuters că nu a putut încă să-și contacteze clientul. El a scris mai devreme pe Twitter că Gonzalez a fost acuzat de spionaj și a fost închis la penitenciarul Rzeszow.

Ministerul de Externe al Spaniei a declarat că a fost informat de autoritățile poloneze cu privire la acuzații, dar nu a putut oferi detalii. De asemenea, oficialii spanioli au precizat că vor oferi asistență consulară. (sursa: AICI)

Potrivit Descifrando la Guerra, Pablo González se prezenta ca jurnalist cu studii în filologie slavă, care absolvise și un master în studii strategice și securitate internațională. Este specializat în Europa de Est și vorbește rusă, respectiv poloneză. A fost corespondent în războiul din Ucraina, dar și pe parcursul altor conflicte precum ultimul război din Nagorno-Karabah.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.