Polonia, operațiune de amploare împotriva spionajului rusesc: 45 de diplomați ruși vor fi expulzați, iar un cetățean polonez a fost arestat și riscă ani grei de închisoare


Polonia, operațiune de amploare împotriva spionajului rusesc: 45 de diplomați ruși vor fi expulzați, iar un cetățean polonez a fost arestat și riscă ani grei de închisoare

Polonia expulzează 45 de diplomați ruși suspectați că lucrează pentru serviciile secrete ruse, a anunțat miercuri Ministerul de Externe. 

"În total, 45 de persoane cu statut diplomatic diferit au primit ordin să părăsească teritoriul Republicii Polone în termen de 5 zile", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lukasz Jasina, într-o conferință de presă.

Una dintre persoane va avea 48 de ore la dispoziție pentru a părăsi Polonia, a adăugat acesta.

"Rusia este vecina noastră, nu va dispărea de pe harta Europei, dar agresiunea față de Ucraina demonstrează că este un stat neprietenos și chiar ostil Poloniei", a zis Jasina. 

Cei 45 de diplomați expulzați reprezintă aproximativ jumătate dintre cei care lucrează în prezent la ambasadă, a adăugat acesta. 

Anterior, pe parcursul aceleiași zile, Serviciul polonez de securitate internă și contraspionaj ABW a identificat 45 de diplomați ruși care ar fi desfășurat activități de spionaj, motiv pentru care a cerut Ministerului de Externe să-i expulzeze. 

"Lista a fost transmisă Ministerului Afacerilor Externe și include ofițeri ai serviciilor speciale ale Federației Ruse și persoane care cooperează cu aceștia. Sunt persoane care au desfășurat activități de intelligence împotriva Poloniei, dar și împotriva aliaților", a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Securitate Națională al Poloniei, Stanisław Żaryn. 

"Aceștia sunt oameni care activau în baza statutului diplomatic, dar de fapt desfășurau activități de intelligence împotriva Poloniei", a mai precizat acesta. 

De asemenea, ABW a reținut un polonez care ar fi spionat pentru serviciul de informații civil rus (SWR). Instanța l-a pus în arest pentru trei luni. Deținutul ar putea fi pedepsit cu până la 15 ani de închisoare.

Stanisław Żaryn a declarat miercuri pentru PAP că bărbatul lucra într-un birou din Varșovia, unde a copiat mai multe date și le-a trimis serviciului civil rus de informații externe, SWR. Reținerea polonezului a avut loc la Varșovia joi, 17 martie.

"Ofițerii ABW au efectuat o serie de percheziții, în urma cărora au rezultat dovezi ample", a mai declarat purtătorul de cuvânt pentru PAP.

Żaryn a adăugat că polonezul în cauză lucra în cadrul Departamentului Arhivelor de Înregistrări Vitale din Arhivele Biroului de Înregistrare Civilă al orașului Varșovia. Bărbatul a avut acces la arhivele de la Oficiul de Stare Civilă, Arhivele Centrale de Evidențe Istorice și Arhivele de Stat ale orașului Varșovia.

"Din cauza naturii documentației colectate în unitățile indicate, activitățile suspectului au reprezentat o amenințare la adresa securității interne și externe a Poloniei", a subliniat Stanisław Żaryn.

Înainte de măsurile luate astăzi, marți seară s-a putut vedea cum iese fum din Ambasada Rusiei la Varșovia, ceea ce a reprezentat un semnal că "se ard documente sensibile". (sursa: PAP, Reuters, First News)

Sursa foto: Twitter/PAP

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.