VIDEO. Criminalul de la Moscova invadează Ucraina / Rusia bombardează Kievul și alte orașe ucrainene / Președintele Zelenski: Putin încearcă să distrugă Ucraina


VIDEO. Criminalul de la Moscova invadează Ucraina / Rusia bombardează Kievul și alte orașe ucrainene / Președintele Zelenski: Putin încearcă să distrugă Ucraina

Odiosul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat, joi dimineaţă, invadarea Ucrainei, denumind atacul asupra țării vecine drept „operaţiune militară specială” în regiunea ucraineană Donbas. Justificarea oferită opiniei publice naționale și internaționale ar fi așa-zisele abuzuri și genocidul comis de regimul de la Kiev, „timp de opt ani” în Donbas.

Într-o intervenţie la televiziunea de stat, joi dimineață, Putin a anunţat acţiunile militare din Donbas, cerând forţelor militare ucrainene să depună armele şi să plece acasă, potrivit agenţiilor de stat RIA-Novosti şi TASS. El a avertizat că toată responsabilitatea pentru o eventuală vărsare de sânge va reveni conştiinţei guvernului Ucrainean, declarându-se convins că trupele ruseşti îşi vor face datoria.

„Republicile Populare din Donbas au solicitat ajutorul Rusiei. În legătură cu aceasta, am decis desfășurarea unei operațiuni militare speciale. Scopul acesteia este de a proteja oamenii care au fost supuși abuzurilor și genocidului de către regimul de la Kiev, timp de opt ani”, a spus Vladimir Putin.

Imediat după difuzarea mesajului, care a avut loc la ora 5:45, ora Moscovei, Rusia a invadat Ucraina. Concomitent în marile orașe s-au auzit numeroase explozii, inclusiv în capitala Kiev, dar și în Harkov sau Odessa. Potrivit siteului defenseromania.ro, Rusia ar fi atacat din nord până în sud. În nord trupele ruse au invadat Ucraina din Belarus, unde se află dislocate în număr mare sub pretextul unor exerciții militare. 

Totodată, atacul e concentrat și din sud, din Peninsula Crimeea, teritoriu pe care l-a ocupat și anexat ilegal în 2014. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a introdus legea marțială. Apărarea aeriană a anunțat că a doborât mai multe avioane rusești.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a adresat miercuri un apel de ultim moment preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul 'în numele umanităţii', după ce liderul rus a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei, informează Reuters.

„Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia'', a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

Mesajul lui Zelenski: „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fără panică. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina.”

CITEȘTE ȘI: Strategia Ucrainei în războiul cu Rusia, pusă la punct de experți vestici. Va atrage armata rusă într-o capcană. Andrei Caramitru estimează că va fi un „Afghanistan la o scară uriașă”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.