Dezvăluire. Nereguli financiare grave la AUR. Principalii donatori au dat partidului sume colosale, în condițiile în care abia aveau ce mânca. Unii au dat chiar mai mult decât le-a intrat anual în casă


Dezvăluire. Nereguli financiare grave la AUR. Principalii donatori au dat partidului sume colosale, în condițiile în care abia aveau ce mânca. Unii au dat chiar mai mult decât le-a intrat anual în casă

Adevărul publică o investigație referitoare la banii primiți de AUR de la cei mai importanți donatori ai formațiunii, din materialul de presă rezultând că mulți dintre aceștia aveau venituri incomparabil mai mici decât cotizațiile financiare cu care au sprijinit partidul lui George Simion și Claudiu Târziu.  

Publicația mai scrie că unii dintre donatori, devenți ulterior parlamentari, au „omis” să treacă sumele cu care au ajutat partidul în declarațiile de avere din campania electorală sau în cele ulterioare depuse la Parlament.

Astfel, conform datelor publicate de AEP, deputata Anamaria Gavrilă a donat 97.000 de lei, însă nu a raportat aceşti bani în niciuna dintre declaraţiile de avere din 2020 şi 2021. 

37.655 de lei a donat actualul deputat Daniel Rusu, la începutul lunii decembrie 2020, în conturile AUR. Donaţia acestuia nu este menţionată în niciuna dintre cele două declaraţii de avere de la Camera Deputaţilor, cu toate că orice împrumut sau donaţie de peste 5.000 de lei ar trebui declarate. 

Deputatul Georgel Badiu a dat către partid 30.900 de lei în 2020. Donaţia nu figurează în niciuna dintre declaraţiile de avere ale lui Badiu

30.000 de lei a dat către AUR şi Ringo Dămureanu, acum deputat, în trecut sindicalist. Nici Dămureanu nu a menţionat nimic despre donaţiile sale către AUR în declaraţiile de avere.  

Şi Raisa Enachi, deputată de Vaslui, a donat 41.330 de lei. În prima sa declaraţie de avere în calitate de deputat AUR, Enachi n-a declarat donaţia. De asemenea, donaţia a fost de două ori mai mare decât veniturile sale din anul fiscal 2019, adică 20.727, iar Enachi nu a precizat dacă a împrumutat bani de la vreo persoană fizică sau entitate juridică.

În rândul donatorilor AUR se află și alte persoane care au făcut donaţii consistente, deşi veniturile lor nu sunt foarte mari. De exemplu, Marcel Seserman, candidat de Bistriţa la parlamentare, care a donat AUR 110.000 de lei, în condiţiile în care veniturile sale din anul precedent erau de 71.160 de lei, nu avea economii şi avea şi o rată la un împrumut de 112.000 de euro, scadent în 2022. 

La fel şi Dragoş Geamănă, liderul AUR Bucureşti. În perioada 2016-2019 a avut venituri de circa 120.000 de lei. Însă acesta a putut să dea ca donaţie de partid nu mai puţin de 81.200 de lei în 2020. Geamănă a candidat în Bucureşti, dar nu a prins loc în Camera Deputaţilor.

Florin Nicolae Olteanu, candidat pentru funcţia de deputat în Teleorman, a donat partidului 53.000 de lei, cu toate că ultimele sale venituri declarate au fost de 36.000 de lei. De asemenea, Ionuţ Barteş a dat partidului 44.000 de lei, când a candidat pentru Parlament, deşi salariul său de tehnician din urmă cu un an era de doar 32.400 de lei. Articolul poate fi citit integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.