Profesorul universitar din Cluj Dorin Isoc, fondatorul unei platforme antiplagiat, a explicat de ce premierul plagiator Nicolae Ciucă trebuie să „dispară complet”, înlocuirea lui din funcție nefiind vreo pierdere iremediabilă.
„Pentru țară nu are nicio consecință ce s-a întâmplat pentru că acest om numit de partid poate fi înlocuit oricând de alt om de partid. Nu reprezintă o valoare de neînlocuit. Pentru cetățenii țării, însă, este o nenorocire care confirmă că nu putem să sărim peste ceea ce suntem. E gravă, foarte gravă situația”, a precizat Isoc, președintele Asociației Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR), pentru Monitorul de Cluj.
Președintele GRAUR mai spune că deși în materialul său, Emilia Șercan – jurnalista care a descoperit că premierul Ciucă a plagiat aprox. 42 de pagini din teza sa de doctorat - ar fi folosit lucrarea premierului în scop jurnalistic, atât regulamentul Bibliotecii Naționale, cât și cel al UNAP i-au interzis să efectueze fotocopii.
„Gestul acesta sapă la baza societății. Plagiatul a fost semnalat de colega noastră Emilia Șercan. Prin relațiile pe care le are a primit informația și a publicat. Nu i s-a dat voie să efectueze copii după teză, ceea ce este o ilegalitate. Ca ziarist nu vinzi teza lui Ciucă, ci o folosești în documentare. Totuși, Emilia află de unde a copiat Ciucă și spune din ce cărți a copiat”, a spus Dorin Isoc.
Iar una dintre cărțile din care premierul a preluat informații neconform aparține generalului Teodor Frunzeti, care și el a plagiat la rândul său, atrage atenția profesorul clujean.
„Urmează ceva deosebit de grav. Una din cărțile pe care le-a folosit în plagiatul lui Ciucă este scrisă de un general. Acel general este la rândul lui plagiator. Este vorba despre generalul Frunzeti. Îl găsiți pe www.plagiate.ro, de ani de zile îl avem acolo”, a mai spus președintele GRAUR.
Totodată, cazul de plagiat al generalului Ciucă nu este un accident, atrage atenția Dorin Isoc. Acesta reprezintă un element al rețelei de plagiate și plagiatori ai Universității Naționale de Apărare. În fapt, generalul Frunzeti, care a fost rector la Universitatea de Apărare, a fost și conducătorul de doctorat al lui Petre Tobă, fost ministru de Interne, și acesta, la rândul său, plagiator.
Acest lucru se poate constata în probele din Idexul Operelor Plagiate în România, AICI, unde apar operele neautentice ale generalului Frunzeti, sub indexările următoare: 00382, 00381, 00380, 00379, 00378 și 00377.
NOTĂ Podul. În fapt, generalul Frunzeti a fost președintele comisiei (și rector al Universității Naționale de Apărare) care i-a acordat lui Tobă titlul de doctor în 2011. Detalii AICI despre plagiatul lui Petre Tobă.
365 de rânduri din lucrarea semnată de Bădălan și Frunzeti ar fi fost copiate în lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, după cum a dezvăluit marți Emilia Șercan în Pressone.
Teodor Frunzeti i-a fost șef generalului Ciucă atât la Statul Major al Forțelor Terestre, cât și în timpul operațiunilor din Irak și Afganistan.
Acesta a povestit pentru Europa Liberă că lucra la Statul Major al Forțelor Terestre când a scris cartea din care ar fi copiat premierul. Pe vremea aceea, nu existau sisteme antiplagiat, spune el.
„Nu știu cât la sută e plagiată lucrarea. Nu am pus la softul antiplagiat lucrarea respectivă, nu știu ce scor are (...) Ar trebui văzut cât la sută se consideră plagiat din lucrarea aceea. Trebuie să ținem cont că, în anul respectiv, în 2003, nu existau sisteme antiplagiat și nu se ocupa nimeni de chestia asta. Acum, să judecăm cu sculele pe care le avem în 2022 ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani, mi se pare un pic...”, spune Teodor Frunzeti.
„Nu e bine că s-a întâmplat, asta e clar. Că e neglijență, că a făcut-o cu bună știință, e greu de spus acum. Eu cred că la data respectivă putea să fie și el mai atent. Dacă dădea un citat, ok, dar nu dădea citat pe trei pagini. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia, și presupun că e și acum”, a mai spus gen. Frunzeti.