În Turcia a reînceput prigoana opozanților. Sunt vizați oameni din subordinea primarului din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, omul care l-ar putea zdrobi pe despotul Erdogan în alegerile din 2023


În Turcia a reînceput prigoana opozanților. Sunt vizați oameni din subordinea primarului din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, omul care l-ar putea zdrobi pe despotul Erdogan în alegerile din 2023

Primarul metropolei Istanbul, Ekrem İmamoğlu (foto sus, stânga), membru al principalului partid de opoziție din Turcia, a solicitat public demisia ministrului de Interne, Suleyman Soylu, care a lansat o vastă operațiune de anchetare a sute de angajați ai administrației municipale din Istanbul, sub pretextul unor legături de militanții kurzi.  

Cum Turcia are deja o istorie recentă de epurare din administrația publică și chiar de condamnare la închisoare a zeci de mii de cetățeni suspectați de legături cu organizația lui Fethullah Gülen,  imamul  turc autoexilat în SUA din 1999, bănuit că ar fi orchestat lovitura de stat eșuată din 2016, recentele investigații au stârnit noi suspiciuni, mai ales că primarul İmamoğlu este văzut ca un potențial contracandidat serios pentru dictatorul islamist Recep Tayyip Erdoğan. Noile anchete sunt percepute tot ca un pretext pentru a slăbi opoziția.  

Ministerul de Interne din Turcia a comunicat, duminică, pe Twitter că a început anchetarea a 455 de persoane care lucrează la municipalitate şi la companii afiliate, acuzate de legături cu militanţii kurzi, împreună cu peste 100 despre care se presupune că ar avea legătură cu grupuri de stânga şi alte grupuri, scrie Reuters, preluat de news.ro 

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că ancheta nu a fost îndreptată către consiliul orăşenesc. „Problema noastră nu are legătură cu municipalitatea nimănui. Problema noastră este lupta împotriva terorii şi trebuie să ţinem Turcia în alertă", a declarat Soylu reporterilor. 

El a spus că cei vizaţi sunt „nu doar cei care curăţă şi mătură străzile”, ci ar putea include şi pe unii în posturi de conducere. 

İmamoğlu a criticat declaraţia ministerului, făcută prin Twitter, spunând că sugerează că cei care urmează să fie investigaţi au fost deja judecaţi. 

Sondajele de opinie arată că rata de popularitate a lui Erdogan a atins un minim din ultimii şase ani şi că el ar putea pierde în faţa potenţialilor rivali prezidenţiali la alegerile programate pentru 2023. 

İmamoğlu a devenit primarul Istanbulului în 2019, după ce l-a învins pe candidatul partidului de guvernământ AKP al lui Erdogan în două tururi de scrutin succesive. Alegerile pentru Istanbul s-au repetat după ce AKP a contestat victoria lui İmamoğlu. Despre victoria lui din iunie 2019, PODUL a scris pe larg AICI. 

Recent, postul Deutsche Welle, secțiunea în limba turcă, transmitea că, pe măsură ce criza economică din Turcia se adâncește, opoziția și-a intensificat apelurile pentru organizarea de alegeri anticipate, iar economiștii, la rândul lor, recunosc că aceasta ar fi singura soluție viabilă în momentul actual, cu condiția ca opoziția să poată oferi ”un nou model economic de dezvoltare a țării”. Erdogan și liderul partidului de guvernământ, Devlet Bahceli, au anunțat că alegerile vor avea loc potrivit calendarului normal, adică în iunie 2023, dar primele proteste de stradă au început să apară, la Ankara și Istanbul, unde s-au strigat sloganuri antiguvernamentale și anti prezidențiale.
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.