„Asociația Elevilor” îl desființează pe Sorin Cîmpeanu, precizând că este „analfabet funcțional” și „inapt psihic să își exercite atribuțiile”, solicitând „realizarea de urgență a unui control psihiatric” / Numeroase școli din localități fără COVID-19 vor începe cursurile ONLINE pentru că... rata de vaccinare a personalului școlar este de sub 60%


„Asociația Elevilor” îl desființează pe Sorin Cîmpeanu, precizând că este „analfabet funcțional” și „inapt psihic să își exercite atribuțiile”, solicitând „realizarea de urgență a unui control psihiatric” / Numeroase școli din localități fără COVID-19 vor începe cursurile ONLINE pentru că... rata de vaccinare a personalului școlar este de sub 60%

Mai multe filiale județene ale „Asociației Elevilor” consideră că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, „este inapt psihic să își exercite atribuțiile și solicită realizarea de urgență a unui control psihiatric”, întrucât deciziile acestuia ar reprezenta „un pericol social pentru elevi, părinți și cadre didactice!”

Asociația reclamă faptul că ministrul a decis să decupleze școlile de la rata de incidență a localităților (cu un număr mare de infectări cu noul coronavirus) și să țină seamă doar de procentul cadrelor didactice vaccinate (care trebuie să fie de peste 60%), situație pe care reprezentanții elevilor o consideră deosebit de riscantă pentru viața acestora, mulți dintre ei neimunizați și obligați astfel să se expună pericolului de a fi infectați, de exemplu, în mijloacele de transport în comun. 

Decizia ministrului este cu atât mai aberantă cu cât există numeroase localități cu rata de infectare 0,00 la mie unde școlile sunt nevoite să rămână în format online din cauza procentului mic de cadre didactice nevaccinate.  

Cel puțin 46 de localități din România au fost identificate de Edupedu.ro ca având zero cazuri de Covid-19 raportate (rată de infectare 0,00 la mie), conform datelor agregate de platforma Graphs.ro, aferente zilei de sâmbătă, 6 noiembrie. Dintre acestea, 43 figurează cu unități școlare locale. Iar dintre acestea din urmă, jumătate – 22 de localități, toate din zone rurale – vor începe luni școala în format online, pentru că au o rată de vaccinare a personalului școlar de sub 60%, conform datelor agregate și publicate de inspectoratele școlare județene vineri, 5 noiembrie, arată edupedu.ro. În trei dintre aceste localități forțate să reia școala în format online, platforma Aisemnal.ro menționează semnal de telecomunicații slab, foarte slab sau inexistent în mare parte sau în întreaga localitate. Este vorba despre Dodești (Vaslui), Spulber (Vrancea) și Ponor (Alba). (mai multe detalii AICI)

 „Asociația Elevilor din Constanța (AEC), dar și Asociația Elevilor Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), în urma declarațiilor cu privire la deschiderea școlilor, consideră că Sorin Cîmpeanu este inapt psihic să își exercite atribuțiile și solicită realizarea de urgență a unui control psihiatric, deoarece deciziile acestuia reprezintă un pericol social pentru elevi, părinți și cadre didactice!”, au transmis asociațiile, citate de Replica de Constanța

„Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că școlile își vor desfășura activitatea în format fizic, în contextul în care peste 60% din personalul unității de învățământ este vaccinat. Considerăm această măsură ca fiind deficitară, având în vedere faptul că personalul reprezintă un procent foarte mic din numărul de persoane care intră în instituțiile de învățământ, majoritatea lor fiind elevii. Mai mult, pentru a ajunge la cursuri, elevii interacționează și cu mediul exterior, prin mijloacele de transport în comun, spre exemplu. Astfel, deschiderea școlilor nu poate fi complet decuplată de incidența localității”, mai spun elevii. 

„Conform logicii ministrului, o școală care se află într-o localitate care are o incidență mică, dar care nu are 60% din personal vaccinat, reprezintă un pericol de infectare mai mare decât o școală aflată într-o localitate cu incidența peste 10 la mie, dar care are majoritatea personalului vaccinat. În fapt, singurul motiv pentru care Sorin Cîmpeanu vrea să deschidă școlile este pentru că, dacă nu ar face-o, ar afirma că decizia de a da vacanță a fost o decizie idioată și inutilă, așa că preferă ca elevii să plătească greșelile lui cu viața, decât să fie el cel responsabil. 

Mai mult, ministrul educației are tupeul să afirme faptul că pragul de 60% a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor, doar ca după să atace în mod eronat reprezentanții elevilor. Astfel, în aceeași zi, Sorin Cîmpeanu a afirmat că “Poate e bine ca nici un elev care nu a susținut Bacalaureatul să nu încerce să se substituie”, condiție imposibil de îndeplinit în calitate de elev. 

Din punctul nostru de vedere, Sorin Cîmpeanu critică atât de profund școala online pentru că inclusiv dumnealui a ajuns, chit că nu este elev, să simtă efectele acesteia, devenind analfabet funcțional. Orice individ ce are competențe de bază de înțelegere a unui text poate vedea contradicția dintre afirmațiile sale, acesta susținând pretinsele opinii ale elevilor doar atunci când sunt în concordanță cu opiniile lui. 

Solicităm trecerea în online a unităților de învățământ din localitățile în care rata de incidență depășește 6 la mie!”, au mai transmis elevii. 

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, explică rata scăzută de vaccinare din unele școli prin faptul că cel mai probabil directorii acelor unități de învățământ sunt antivacciniști și dau un exemplu prost. De luni, Corpul său de control va verifica raportarea ratei de vaccinare în școli, pentru că sunt și suspiciuni de raportări false, și care sunt cauzele, dacă aceasta este una scăzută, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică, la Digi24.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.