Atac dur și acuzații grave la adresa ministrului Aurescu, „acest pesedist convertit la iohannism”, din partea unui fost eurodeputat: „A blocat, cât a fost consilierul lui Klaus Iohannis, primirea la Cotroceni a Maiei Sandu în vremea când aceasta era lidera opoziției”


Atac dur și acuzații grave la adresa ministrului Aurescu, „acest pesedist convertit la iohannism”, din partea unui fost eurodeputat: „A blocat, cât a fost consilierul lui Klaus Iohannis, primirea la Cotroceni a Maiei Sandu în vremea când aceasta era lidera opoziției”

Profesorul universitar Cristian Preda, fost eurodeputat, a taxat dur, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook încercarea MAE, în fruntea căruia se află Bogdan Aurescu, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, de a-și aroga succesul înregistra de PAS, formațiunea fondată de președinta Maia Sandu, în alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova.  

Potrivit unui comunicat MAE, diplomația română ar fi contribuit decisiv la scorul uriaș obținut de PAS. „Multe dintre acțiunile noastre nu au un caracter public, tocmai pentru ca devoalarea unor pași și a unor realizări de etapă, de nivel tactic, să nu pună sub semnul întrebării atingerea unor obiective strategice. Mai mult, nu dorim să transformăm România într-o țintă predilectă în dezbaterea politică din Republica Moldova. Comentariile, inclusiv recente, ale unor observatori că nu avem o politică clară în aceea ce privește Republica Moldova sau că Maia Sandu nu a fost sprijinită sunt pur și simplu eronate”, arată MAE, referindu-se și la suportul financiar oferit Moldovei, echipamentele medicale și vaccinurile donate.  

Cristian Preda spune însă că lucrurile nu stau deloc așa, ba mai mult, Aurescu ar fi împiedicat accesul Maiei Sandu la Cotroceni, pe vremea când era consilierul președintelui Iohannis, iar actuala președintă a R. Moldova era lidera opoziției de la Chișinău.  

„Într-un comunicat, MAE arată ce nedrepte sunt acuzațiile cum că n-ar fi sprijinit-o pe Maia Sandu, așa că enumeră ajutoarele din ultima vreme trimise la Chișinău. 

Eu zic că, pentru a da posibilitatea publicului să judece în mod serios, drept ar fi să publice MAE și cum l-a ajutat pe oligarhul Plahotniuc. Date despre sumele cheltuite ar fi foarte apreciate.  

Iar dacă ministrul Aurescu chiar vrea să fie transparent, ar fi minunat să aflăm și de ce el însuși a blocat, cât a fost consilierul lui Klaus Iohannis, primirea la Cotroceni a Maiei Sandu în vremea când aceasta era lidera opoziției și era ajutată în toate capitalele europene interesate de Moldova, mai puțin la București”, scrie Preda, adăugând într-un comentariu la postarea sa că „Aurescu, acest pesedist convertit la iohannism, nu a semnat comunicatul de ieri al MAE care saluta „victoria democrației”. El era fericit doar în vremea când MAE și președintele încurajau „victoria oligarhiei” la Chișinău”.  

O opinie oarecum similară a exprimat și Marius Ghincea, cadru universitar la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, pe pagina sa de Facebook, precizând că Bucureștiul a refuzat activ să o sprijine pe Maia Sandu. 

„Răspunsul de lemn al MAE încearcă doar să obtureze realitatea. România a refuzat activ să o sprijine pe Maia Sandu și a făcut-o doar atunci când nu mai avea vreo altă alternativă. A făcut-o doar când toți caii de bătaie ai României în Moldova au fost decimați.  

În rest, orice observator al politicii externe românești în Moldova știe foarte bine cum a fost tratată Maia Sandu la București și de către București. Și vorbim de o femeie care are cetățenia română, se declară româncă și care recunoaște explicit că vorbește limba română.  

Vorbim de ani de zile în care Maiei Sandu i se refuza persistent orice primire oficială la București. Vorbim de opoziție activă față de agenda reformistă a mișcării conduse de aceasta și un sprijin și mai activ pentru oligarhia lui Plahotniuc. Vorbim de acțiuni subversive de subminare și discreditare a PAS și a Maiei Sandu de oameni cu loialități dubioase și care au fost ani la rând portavoci ai lui Plahotniuc în București și la Bruxelles. 

Da, strategia Bucureștiului s-a schimbat și a avut loc o îmbrățișare a Maiei Sandu, deși nici asta completă dacă ne uităm la ce spuneau până acum câteva zile "intelectualii" de serviciu ai politicii externe românești. Dar asta abia după ce orice altă alternativă a dispărut. Bucureștiul a fost constrâns de împrejurări să o îmbrățișeze pe Maia Sandu. Nimeni nu a răspuns pentru acțiunile anterioare. 

Ce e important acum este ca Bucureștiul să joace rolul de partener onest al noii guvernări de la Chișinău. Să sprijine activ, așa cum și-a asumat acum, agenda reformatoare a noii guvernări”, a scris Marius Ghincea pe pagina sa de Facebook.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.