VIDEO. De ce nu îl demite Florin Cîțu pe măscăriciul Lucian Bode, pe care îl critică toată Poliția Română și de care râde tot internetul


VIDEO. De ce nu îl demite Florin Cîțu pe măscăriciul Lucian Bode, pe care îl critică toată Poliția Română și de care râde tot internetul

În contextul demiterii ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, pe motive care țin mai degrabă de o înclinare abruptă a polilor de putere în PNL în favoarea premierului Florin Cîțu decât de performanță ministerială, opinia publică se întreabă de ce șeful guvernului se face că nu vede felul dezastruos în care Lucian Bode gestionează Internele, devenind ținta glumelor și criticilor din presă și rețelele de socializare unde este criticat aspru și argumentat inclusiv de numeroși polițiști.  

Astfel, dacă Sindicatul Europol – cel mai proeuropean sindicat din Poliția Română, organism care a făcut istorie în „epoca Dragnea” criticându-l public virulent și repetat pe ministrul Internelor de atunci, sinistra Carmen Dan -  se referă temperat la „dubla măsură” a ministrului în cazul comisarului șef Christian Ciocan, după ce Bode a dat de înțeles că este mai preocupat de cine l-a filmat pe acesta în secția de poliție decât de sancționarea comportamentului aberant al comisarului, Marian Godină îl spulberă efectiv într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook în care face referire inclusiv la „somnul de pe bancheta din spate”. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Ministrul de Interne, reacție halucinantă în cazul scandalagiului Christian Ciocan. Bode vrea să afle cine l-a filmat pe comisar făcând circ în secția de Poliție

Sper totuși să fiți drastic cu cei care au filmat. E inadmisibil. Mai era unu' de avea cameră în mașină și s-a găsit el să filmeze mașina în care vă aflați și care fusese implicată într-un accident. Și ăla trebuie găsit și sancționat. Nu mai poate omul dormi pe bancheta din spate că trece unul filmând. Păi ce-i asta?  În mod normal nu aș face precizarea că am fost ironic mai sus, dar știindu-vă somnoros, țin să precizez că nu am vorbit serios. Câteva lămuriri: Polițiștii au filmat în baza unei legi a avertizorului public, fiind un interes maxim legat de funcția pe care o ocupă dl Ciocan în MAI, funcție plătită din banii celor care au vizionat filmările.  Dumneavoastră nu aveți nicio calitate de a solicita acel proces-verbal, mă mir cum de nu v-a zis nimeni până acum, aveți grijă ce prostii faceți că poate mai băgați și pe alții în necazuri”, scrie Godină pe Facebook.  

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Comisarul șef Christian Ciocan a făcut balamuc la secția de Poliție după ce a încălcat legea de ȘAPTE ori! Sindicatul Europol, mesaj public pentru colegul scandalagiu: ”RUȘINE!”

În ce privește nedemiterea lui Bode de la MAI, acesta nu numai că și-a declarat public susținerea pentru Cîțu la șefia PNL, dar este și un politruc foarte util tartorilor din minister în fruntea cu controversatul chestor Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, care, potrivit unor analize recente de presă, este „principalul responsabil pentru starea în care a ajuns Poliția Română în ultimul an și jumătate” (Ioana Ene Dogioiu, spotmedia.ro)

Deși a declarat că va depolitiza sistemul, prima măsură pe care a luat-o Bode a fost reorganizarea politică a MAI, înființând noi posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și funcții de consilieri la cabinetele acestor demnitari. Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a atras recent atenția că mutările s-au petrecut pentru a face loc clientelei politice a partidelor din coaliţie. „În acest moment MAI-ul are cea mai mare schemă din istorie pentru posturi de demnitari, opt la număr, respectiv 32 de consilieri”, a precizat Andreică. 

„Gradul de neprofesionalism existent la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a atins cote alarmante, iar unul dintre factorii favorizanți ai acestui episod critic în istoria instituției este chiar refuzul reprezentanților ministerului de a organiza și desfășura concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere existente în cadrul structurilor subordonate MAI, situație care persistă de aproximativ trei ani. 

În acest sens, conducătorii vremelnici ai celui ce se dorește a fi cel mai important minister din Guvernul României, abilitat să aplice legea, să constate și să sancționeze orice derapaj menit să încalce prevederile legale, începând cu Carmen Daniela Dan, Ioan Marcel Vela și actualmente Lucian Nicolae Bode au considerat că cel mai bun instrument pentru recompensarea clientelei politice este acela al împuternicirilor pe funcție”, se arătă, de asemenea, într-un comunicat recent al Europol.  

Fără vreo realizare notabilă în ministerele pe care le-a condus, Bode a reușit totuși să capteze atenția opiniei public și să intre în folclor, la sfâșit de august 2020, după ce mașina de serviciu care îl transporta în regim special de urgență intră pe contrasens, depășind coloana de mașini și linia continuă, și se izbește frontal de un alt autoturism care cirula regulamentar. Pe atunci ministru al Transporturilor care inaugura câte un petic de autostradă, Bode a declarat senin că el habar nu are cum s-a deplasat SPP-ist care a produs accidentul soldat cu rănirea a două persoane, pentru că dormea pe bancheta din spate a Touaregului ministerial.  



 

Lucian Bode s-a născut în Valcăul de Jos, județul Sălaj, la 27 octombrie 1974, și a absolvit Facultatea Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic, la Universitatea din Oradea. A studiat și la Colegiul Național de Apărare, dar a făcut și cursuri de relații internaționale, securitate și bună guvernare. 

De asemenea, Bode are un master în Managementul Securității în Societatea Contemporană. A prestat preț de șapte ani ca inginer, apoi a lucrat ca purtător de cuvânt și sef serviciu în cadrul S.C. Electrica S.A., Sucursala de distribuție a energiei electrice Zalău. Începând cu 2005, timp de cinci ani a fost președinte al sindicatului Electrica Zalău. 

in 2001 a deţinut mai multe funcţii în cadrul PD (PDL): secretar al Biroului Politic Judeţean (BPJ) al PD Sălaj (2001-2002); vicepreşedinte al BPJ PD Sălaj (2002-2005); secretar general BPJ PD Sălaj (2005-2007); secretar general BPJ PDL Sălaj (2007-2008; preşedinte al BPJ PDL Sălaj (începând cu iunie 2008). Din aprilie 2017, este preşedinte al PNL Sălaj, potrivit https://pnl.ro/.

În perioada 2000-2004 a fost consilier local din partea PD la Consiliul local al comunei Valcău de Jos iar în perioadele 2004-2008 şi iunie 2008-decembrie 2008, consilier judeţean la Consiliul judeţean Sălaj, se arată pe site-ul http://lucianbode.ro.

În urma alegerilor din 30 noiembrie 2008 a fost ales deputat din partea PDL, în Colegiul uninominal nr. 1 din Sălaj. La alegerile din 9 decembrie 2012, a obţinut al doilea mandat de deputat, în urma redistribuirii, în colegiul 1 Şimleu Silvaniei. În decembrie 2016, a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 33 Sălaj. A obţinut un nou mandat de deputat, pe listele Partidului Naţional Liberal, în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020.

A fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în Guvernul Ungureanu (9 febr. 2012 - 27 apr. 2012). Din 4 noiembrie 2019 până în decembrie 2020, a fost ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.