Libertatea: Descoperire șocantă! Generalul care conduce serviciul secret al Ministerului de Interne deține un conac uriaș făcut cu milioane de euro furate de un lider de sindicat aflat la pușcărie. Despre tatăl generalului se spune că ar fi fost „cel mai rău bătăuș al Securității”


Libertatea: Descoperire șocantă! Generalul care conduce serviciul secret al Ministerului de Interne deține un conac uriaș făcut cu milioane de euro furate de un lider de sindicat aflat la pușcărie. Despre tatăl generalului se spune că ar fi fost „cel mai rău bătăuș al Securității”

Generalul de brigadă Tiberiu-Silviu Dumitrache, șeful DGIPI – serviciul secret al Ministerului de Interne - are în patrimoniu o proprietate, cu conac, piscină olimpică și heliport, pentru care socrul său, Liviu Luca, fostul lider sindical și vechi partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost trimis în judecată de DIICOT, arată o investigație a jurnaliștilor de la Libertatea.

Domeniul de 31.565 mp, pe care e plasat un conac de 2.675 mp, a ajuns la generalul Dumitrache prin donație către copiii minori ai ofițerului, după ce Liviu Luca a început să aibă probleme juridice, mai arată publicația. El apare negru pe alb în declarația oficială de avere a generalului care poate fi consultată AICI

Tiberiu-Silviu Dumitrache este căsătorit cu Roxana Dumitrache, fiica lui Liviu Luca, iar domeniul uriaș de la Păulești a fost donată de părinții lui Liviu Luca strănepoatelor lor (minore), respectiv fiicelor lui Tiberiu și ale Roxanei Dumitrache.  

Luca era cercetat într-un dosar de spălare de bani, constituire de grup infracțional și instigare la delapidare cu un prejudiciu de peste 14 milioane de lei.  Potrivit acuzațiilor procurorilor, „în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 21 iulie 2005-6 martie 2009, SC PSV Company a virat în mod nelegal către SC Edilconst SA, în interesul suspectului Liviu Luca, suma de 14,58 de milioane de lei reprezentând lucrări de construcții executate la ansamblul sediu social și anexe din Păulești”. Luca s-a declarat nevinovat. Dosarul a fost trimis în instanță pe 15 iunie 2016, fiind inculpați Liviu Luca și alte 6 persoane.  De cinci ani dosarul se judecă la Tribunalul Prahova. Următorul termen este pe 22 iunie 2021, când instanța așteaptă finalizarea unui raport de expertiză.  

În prezent, Liviu Luca se află după gratii la Penitenciarul Mărgineni (localitatea I.L. Caragiale – Dâmbovița), unde ispășeste o pedeapă de 10 ani ca urmare a unui cumul de pedepse pe care le-a primit în patru dosare penale în care apare și numele lui Sorin Ovidiu Vîntu.  

În 20 ianuarie 2020, prin ordin al ministrului de interne de atunci Marcel Vela, generalul de brigadă Tiberiu-Silviu Dumitrache a fost împuternicit să exercite funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă a MAI. Ulterior a fost desemnat pe post, practica folosită pentru a lungi o numire temporară, când împuternicirea expiră. (dezvăluirile jurnaliștilor de la Libertatea pot fi citite integral AICI)

 

La numirea lui Dumitrache în importanta funcție din cadrul MAI, Newsweek amintea că serviciul secret al ministerului de Interne, cunoscut sub numele de „Doi și-un sfert" (dar care are numele oficial de Direcția Generală de Protecție Internă - DGPI), a fost implicat într-un uriaș scandal de corupție în toamna anului 2016. Atunci au fost puși sub acuzare de către Direcția Națională Anticorupție nu mai puțin de 24 de ofițeri. 

Printre ei se aflau foști șefi ai serviciului secret: comisarul șef Rareș Văduva, chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, chestorul principal de poliție Gelu Marin Oltean, chestorul Nelu Zărnică, comisarul șef Gheorghe Popa și comisarul șef Ioan Dorin Popa. 

Toți, susține DNA, se lăfăiau pe banii alocați informatorilor DGPI. În același dosar au fost puși sub acuzare și miniștrii de Interne Gabriel Oprea și Petre Tobă, care și-au dat demisia unul după altul. Pe lângă sutele de mii de lei cheltuite fictiv pe informatori și echipamente la „Doi și-un sfert”, dosarul a amorsat bomba achiziției ilegale a unei limuzine Audi de aproape 100.000 de euro pentru Oprea. 

Comisarul șef Tiberiu-Silviu Dumitrache, director general al Direcției Protecție Internă din DGPI, adică șeful contrainformațiilor, apare în rechizitoriul cauzei ca fiind complice la cheltuirea fictivă a unor fonduri. Cu toate acestea, deși ar fi trebuit să fie primul care să descopere ilegalitățile, DNA nu l-a pus sub acuzare. (mai multe detalii AICI)

Potrivit siteului gazetadecluj.ro, Tiberiu-Silviu Dumitrache este fiul colonelului (r.) Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova, cunoscut ca un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță. Înainte să ajungă șeful contrainformațiilor în serviciul secret de informații al Internelor, Silviu Dumitrache era ofițer la Sectorul Informații Economico-Strategice. Un domeniu de care era foarte interesat și socrul său, Liviu Luca.

Tatăl lui Silviu Dumitrache, colonelul (r.) SRI Gheorghe Dumitrache, a fost condamnat în 2012, împreună cu generalul (r.) SRI Ovidiu Soare, la trei ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii de la instanța supremă, pe o plângere a fostului ofițer SRI, Adrian Radu. În același dosar a fost achitat Emil „Cico“ Dumitrescu, fost consilier prezidențial. 

Gheorghe Dumitrache a lucrat, înainte de 1989, pentru Securitate. Despre tatăl lui Tiberiu-Silviu Dumitrache o victimă a Securității care a reușit să scape din iadul comunist spunea, în anii 2000, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că era „cel mai rău bătăuș al Securității”. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.