De ce-l urăște dictatorul Lukașenko atât de tare pe jurnalistul Roman Protasevici încât a deturnat un avion pentru a-l răpi? Dezvăluirile unui jurnalist român


De ce-l urăște dictatorul Lukașenko atât de tare pe jurnalistul Roman Protasevici încât a deturnat un avion pentru a-l răpi? Dezvăluirile unui jurnalist român

A trecut o zi de la deturnarea avionului Ryanair de către autoritățile teroriste din Belarus, sub directa îndrumare și coordonarea a dictatorului Aleksander Lukașenko, președinte al țării din 1994, și încă nu sunt vești despre soarta lui Roman Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, răpit alături de iubita sa, Sofia Sapega, de la bordul aeronavei forțate să-și devieze ruta și să aterizeze la Minsk, sub pretextul fals al unei amenințări cu bombă. Vezi AICI cum a decurs răpirea lui Protasevici, planificată la detaliu de KGB, securitatea din Belarus.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia, fostă candidată la prezidențiale aflată în exil în Lituania, scrie pe pagina sa de Twitter că Sofia Sapega este cetățean rus, solicitând eliberarea imediată a celor de doi și o investigație internațională.   

Jurnalistul Vitalie Cojocaru, de la Pro TV,  comentează pe pagina sa de Facebook terifianta arestare a lui Protasevici, lămurind în detaliu motivele urii feroce pe care o are tiranul Lukașenko la adresa unui jurnalist atât de tânăr, ură care l-a determinat să comită un gest abominabil, condamnat de întreaga comunitate internațională și care nu va rămâne, cel mai probabil, fără consecințe, 

Vitalie Cojocari: “Cineva” din Belarus 

Ați auzit, citit, văzut și urmărit știrile despre ce s-a întâmplat cu jurnalistul din Belarus din cauza căruia a fost deturnat un avion.  

Știți, probabil, povestea.  

Pe scurt, un jurnalist din Belarus, unul critic cu dictatura instaurată de Lukashenko, era într-un avion RyanAir. Aproape că ieșea din spațiul aerian al Belarusului când un avion de vânătoare l-a interceptat și l-a obligat să aterizeze forțat în Minsk. (Vedeți Mig-ul în video) 

A fost alertă cu bombă, este explicația oficială a forțelor de ordine din Minsk, deși cel mai apropiat oraș pentru o aterizare imediată era Vilnius.  

Această poveste ruptă din filmele cu Jason Bourne s-a terminat când Roman Protasevich a fost arestat pe aeroportul din Minsk. Jurnalistul va fi judecat pentru terorism și riscă pedeapsa capitală.  

Vedeți imagini filmate de pasageri în momentul în care avionul a fost înconjurat de forțe de ordine din Belarus, iar oamenii au fost nevoiți să coboare din aeronavă. 

Dar de ce a înfuriat “ultimul dictator” din Europa și mai mult comunitatea internațională din cauza unui tânăr jurnalist? Și ce reprezintă redacția Nexta, acolo unde Roman a muncit până de curând? 

O să vă explic mai jos. Ca de obicei, părerile vi le faceți voi după ce veți fi citit textul. 

Nexta se citește “nehta” în limba belarusă/bielorusă. Este important pentru colegii de la televiziuni și radio, ca să știe cum se pronunță.  

Nexta înseamnă “cineva”. De fapt, este un joc de cuvinte. Conține și cuvântul ”next”, ceea ce i-ar putea duce pe occidentali cu gândul la următorul. 

Nexta nu este o simplă redacție. Își scriu materialele din Polonia, unde au închiriat un mic spațiu într-o clădire din Varșovia. (vedeți poze dintr-un interviu luat de jurnalistul rus Iura Dudi) 

Importanța ei depășește granițele Belarus. Îndrăznesc să spun că a redefinit tehnologic jurnalismul. De-a lungul timpului au fost acuzați că sunt mult prea anti Lukashenko și au neglijat o valoare intrisecă a jurnalismului: imparțialitatea.  

”Nu poți fi imparțial, când vezi ce se întâmplă în Belarus, când vezi acele acte de sadism pur”, a fost explicația lor.  

Nexta a fost practic singurul canal de comunicare a protestatarilor cu lumea întreagă în timpul manifestațiilor masive din Belarus. Este un canal de pe Telegram, un fel de WhatsApp, pentru cine nu știe. Oamenii făceau poze, filmulețe, trimiteau informații, iar redacția Nexta le verifica atât cât puteau, apoi le publicau pe canalul lor de Telegram în timp real.  

Autoritățile belaruse/bieloruse au inițiat atunci un blocaj al internetului, al rețelelor sociale, iar Nexta a reușit să îl spargă.  

Toate pozele și filmulețele pe care le-am publicat de-a lungul timpului cu reținerile violente din Minsk sunt de pe Nexta. Vă spuneam atunci despre ei, despre redacția lor.  

Au aproape 2 milioane de urmăritori pe Nexta și Nexta live. S-ar putea să fie cel mai urmărit canal de Telegram din lume. Nu sunt sigur de asta. Sunt convins însă că au reinventat circulația informației. De aici și redefinirea jurnalismului. Evident, cu ajutorul tehnologiei. Nu mi-aș fi închipuit niciodată că este posibil așa ceva. Oricine avea un telefon putea fi corespondent Nexta. Jurnaliștii de la Nexta îi învățau pe oameni cum să spargă blocajul tehnologic, cum să se protejeze în timpul protestelor, ce să facă dacă sunt bătuți, unde sunt rudele celor bătuți, cine sunt principalii Karateli/Torționari. 

Roman și ceilalți jurnaliști Nexta au fost declarați rapid teroriști. Simbolurile Nexta au fost interzise în Belarus. Adevărul este că dacă nu exista Nexta, este puțin probabil să fi aflat lumea în timp real de ororile din timpul protestelor, de oamenii bătuți și schingiuți în închisorile din Belarus.  

Ultimele poze cu Roman Protasevich de pe Nexta îl arată înconjurat de reprezentanți ai forțelor de ordine.  

În ultimele mesaje trimise redacției Nexta el povestește despre cum a fost urmărit în avion de agenți KGB. Aceștia au încercat să-i pozeze documentele cât era la Check In pe aeroport. Apoi a urmat ”deturnarea” avionului.  

Acum se află în arest și, cum spuneam, pentru terorism se dă... pedeapsa capitală. Alături de Roman a fost arestată și iubita sa, Sofia Sapega, cetățean rus.  

UE, SUA au cerut eliberarea imediată a lui Roman. Air Baltic a anunțat că nu mai zboară în spațiul aerian Belarus.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.