VIDEO. Scene dramatice la bordul avionului deturnat de kaghebiștii lui Lukașenko infiltrați în aeronavă. Jurnalistul răpit de regimul criminal de la Minsk, alături de iubita sa, era „super speriat” și s-a confesat altor pasageri „mă vor condamna la moarte!”


VIDEO. Scene dramatice la bordul avionului deturnat de kaghebiștii lui Lukașenko infiltrați în aeronavă. Jurnalistul răpit de regimul criminal de la Minsk, alături de iubita sa, era „super speriat” și s-a confesat altor pasageri „mă vor condamna la moarte!”

Mai mulți pasageri aflați la bordul avionului Ryanair, deturnat duminică de regimul criminal de la Minsk, cu sprijinul a cel puțin patru kaghebiști aflați în aeronavă care au creat diversiunea cu bomba de la bord, au relatat ce s-a întâmplat în momentele terifiante ale actului de terorism comis din ordinul personal al dictatorului Aleksandr Lukașenko, aflat la președinția Belarusului încă din 1994.  

Aeronava Ryanair (zborul Ryanair 4978), care efectua o cursă Atena – Vilnius, mai avea aproximativ două minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29, din epoca sovietică, și redirecționată către Minsk pe motiv că la bord se află o bombă.  

Aeronava îşi începuse deja coborârea spre capitala lituaniană când pilotul a anunțat că avionul se va îndrepta spre Minsk, capitala statului vecin, Belarus, precizează Reuters. Pe Twitter au apărut deja o serie de postări care acuză reacția prea timidă a reprezentanților Ryanair la situația de piraterie aeriană a regimului de la Minsk. 

VIDEO AICI

Concomitent cu acțiunea de piraterie aeriană, cei patru kaghebiști de la bord au intrat în conflict cu echipajul susținând și ei existența unei bombe la bord.  

Inițial s-a spus că ar fi vorba despre cinci agenți KGB – serviciul secret de tip bolșevic al lui Lukașenko - pentru că de la bord lipseau, în afara juralistului opozant Roman/Raman Protasevici, alți cinci pasageri. A șasea persoană coborâtă la Minsk ar fi însă partenera jurnalistului, reținută și ea de regimul Lukașenko.  

Când și-a dat seama că el este cel vizat de fapt, jurnalistul a încercat să-i paseze partenerei sale mai multe lucruri, printre care un laptop și telefonul mobil. Roman Protasevici, refugiat în Polonia de teama represaliilor regimului de la Minsk pe care l-a criticat dur ani de zile, este fondator în vârstă de doar 26 de ani al unui canal de social media care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea mișcării de protest față de regimului Lukașenko. Aflat pe lista persoanelor căutate pentru terorism în Belarus, Protasevici a fost arestat la scurt timp după aterizare. „Mă vor condamna la moarte”, le-a spus el celorlalți pasageri, potrivit Digi24.ro.

„Era foarte speriat. L-am privit în ochi și am văzut foarte multă tristețe. I-au luat rucsacul și au căutat peste tot”, a detaliat un pasager cu privire la atitudinea lui Protasevici.

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri", a povestit  un alt pasager lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas, citat de Agerpres.ro.
 
„Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată", a mai declarat Mantas, epuizat după călătoria începută la Atena cu o escala forţată de aproximativ opt ore la Minsk, ajuns în cele din urmă duminică seara la Vilnius. 

„A fost oribil, pentru că ne-au ținut trei ore fără să ne spună nimic. Ne-au ținut pe niște coridoare. Ne controlau bagajele, dar în același timp îl arestau pe jurnalist”, a povestit, odată ajuns la Vilinus, unul dintre pasageri. 

„Suntem foarte obosiți. Am stat acolo 8 ore. Nu am primit nicio informație despre ce s-a întâmplat, doar ce am putut găsi pe internet. Așteptam la coadă, când a fost ridicat pur și simplu”, a relatat un alt pasager. 

Protasevici a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiți câini nu a dus la nicio descoperire. 
 
„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje", a mai spus pasagerul Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri le-au fost verificate bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în aşteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius. „Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)". 
 
Un alt pasager, care nu şi-a dezvăluit numele, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus. „Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: „Sunt cutare şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea". 
 
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici însoţitoarea lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.   

Potrivit filmărilor postate pe Twitter (vezi AICI), premierul lituanian Ingrida Šimonytė a urcat personal la bordul aeronavei, după ce aceasta a aterizat, în sfârșit la Vilnius, pentru a li se adresa pasagerilor, promițându-le că „situația fără precedent va fi investigată în cele mai mici detalii”. Pasagerii și echipajul zborului Ryanair de la Atena la Vilnius s-au aflat în pericol în momentul în care au fost obligați să aterizeze la Minsk”, scrisese Ingrida Šimonytė anterior pe pagina sa de Twitter. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă "un incident grav şi periculos" şi a cerut "o anchetă internaţională".
 
„Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională”, a scris duminică pe Twitter şeful Alianţei Nord-Atlantice. 

CITEȘTE ȘI: Jurnalistul extras din avionul deturnat de regimul dictatorului-terorist Aleksandr Lukașenko riscă să fie condamnat la moarte în Belarus

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.