UPDATE. Jurnalistul extras din avionul deturnat de regimul dictatorului-terorist Aleksandr Lukașenko riscă să fie condamnat la moarte în Belarus


UPDATE. Jurnalistul extras din avionul deturnat de regimul dictatorului-terorist Aleksandr Lukașenko riscă să fie condamnat la moarte în Belarus

UPDATE. Inițial s-a spus că ar fi vorba despre cinci agenți KGB – serviciul secret de tip bolșevic al lui Lukașenko - pentru că de la bord lipseau, în afara jurnalistului opozant Roman/Raman Protasevici, alți cinci pasageri. A șasea persoană coborâtă la Minsk ar fi însă partenera jurnalistului, reținută și ea de regimul Lukașenko.  

CITEȘTE ȘI: Scene dramatice la bordul avionului deturnat de kaghebiștii lui Lukașenko infiltrați în aeronavă. Jurnalistul răpit de regimul criminal de la Minsk, alături de iubita sa, era „super speriat” și s-a confesat altor pasageri „mă vor condamna la moarte!”

ȘTIREA INIȚIALĂ. Canalul de Telegram de opoziţie Nexta din Belarus a anunţat duminică faptul că unul dintre foştii săi colaboratori a fost reţinut după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului civil în care se afla şi care se îndrepta din Grecia spre Vilnius, denunţând o nouă măsură de represiune din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject", relatează AFP, preluat de Agerpres.
 
Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare. 
 
Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă. 
 
În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste". 
 
Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994. 

Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk. 

Nicio bombă nu a fost descoperită, firește, la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici.  Fiind acuzat de acuzat de terorism, tânărul jurnalist riscă să fie condamnat la moarte. 

Arestarea acestuia a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul "a forţat" aterizarea avionului lui Roman Protasevici care, în opinia sa, "riscă pedeapsa cu moartea în Belarus". 
 
La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un "act abject". 
 
„Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk", a scris pe Twitter şeful statului lituanian. Opozantul Roman Protasevici a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject", a adăugat Nauseda. 
 
„Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici", a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, "să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale", conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă. 
 
„Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles" de săptămâna viitoare, a adăugat el. 
 
Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici, fost colaborator al Nexta. 

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat la Digi24 că avionul a decolat de pe aeroportul din Minsk duminică seara, dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, cu șase mai puțini decât la îmbarcarea din Atena. Presa internațională scrie că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici. Informațiile rămân însă de verificat, a atras atenția Adina Vălean.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat și a cerut ca toți pasagerii să își poată continua călătoria în siguranță spre Vilnius. 
 
„Este absolut inacceptabil să forțezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toți pasagerii trebuie să își poată continua călătoria în siguranță către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter. 

„Considerăm guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, într-o postare publicată pe Twitter. 

Mai multe guverne europene au condamnat duminică arestarea de către autorităţile belaruse, pe aeroportul din Minsk, a lui Roman Protasevici, după ce acestea au forţat aterizarea avionului în care se afla opozantul şi care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei. 
 
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept "un act de terorism de stat". El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre "sancţiuni imediate" împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului "nu poate rămâne nepedepsită". 
 
Franţa a denunţat la rândul său "deturnarea" avionului de către autorităţile din Belarus şi a cerut "un răspuns ferm şi unit" al celor 27 de state membre ale UE. 
 
„Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian. 
 
De asemenea, Germania, prin vocea unui înalt oficial al Ministerului de Externe, a cerut „o explicaţie imediată" de la Belarus. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.