VIDEO. Cazul doctoriței „pneumolog-bronholog” care susține că a vindecat 1000 de pacienți cu COVID. Flavia Groșan, mare admiratoare a Dianei Șoșoacă, ar putea rămâne fără drept de practică. Colegii îi reproșează că mulți pacienți de-ai săi au ajuns în stare gravă la spital


VIDEO. Cazul doctoriței „pneumolog-bronholog” care susține că a vindecat 1000 de pacienți cu COVID. Flavia Groșan, mare admiratoare a Dianei Șoșoacă, ar putea rămâne fără drept de practică. Colegii îi reproșează că mulți pacienți de-ai săi au ajuns în stare gravă la spital

Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat după răspândirea tot mai pronunțată în mediul online a cazului doctoriței Flavia Groșan de la Oradea, proprietara unui cabinet privat, care susține public că ar fi vindecat o mie de pacienți cu COVID sau chiar mult peste, pe cei mai mulți de la distanță, cu un tratament simplu și ieftin. 

Doctorița Groșan mai spune că protocolul terapeutic aplicat de spitale în cazul pacienților cu forme severe de COVID ar fi unul foarte greșit, cu doze prea mari de oxigen, provocând deteriorarea stării acestora sau chiar decesul. Mai mult, ea susține că decizia unor „asistente eroine” de a le schimba bolnavilor internați, pe furiș, schema terapeutică recomandată de medici s-ar fi dovedit salvatoare: ”Norocul a fost cu câteva asistente, pe care eu le consider eroine, făceau cu ochiul bolnavilor să nu ia Kaletra și să arunce medicamentele. Apoi intrau doctorii în salon și întrebau de ce nu au diareee și de ce se simt bine pacienții. Aceste asistente au salvat viața bolnavilor”.  

Relatările doamnei doctor s-au prelungit miercuri până seara târziu la Antena 3, unde, răvășită și cu masca sanitară sub bărbie (video mai jos) a refuzat să dezvăluie schema completă de tratament, pentru a nu-i fi făcută „praf”. 

„Nu vreau să spun schema. Nu spun schema. Dacă schema ajunge în public – și este acuma, ea se difuzează, eu o văd - praf mi-o faceți. Ăsta e 10 roni. Ce e ăsta?! Ăsta trei lei! O schemă care nu costă mai mlt de 100 de lei compensată...mi-o faceți praf! Ăștia sunt copiii mei. Gândiți-vă că eu i-am crescut de zece ani. Și nu știu cum...așa i-am potrivit...fiecare să aibă rolul lui. Și am făcut o poveste: am o vedetă, am o regină, am un rege...că nu știam cum să le explic online la seniorii și 80 și ceva de ani”, a spus dr Groșan la Antena 3 (de la minutul 5).



„Eu am mers pe calea mea cu schema mea cu Claritromicina mea. Stiam ce rol are, pe lângă faptul că are tropism viral are rolul de antiinflamator, puțină lume știe chestia asta. Îmi dau seama că merge și pe viruși și pe COVID și pe gripă. Eu așa am dat tratat H1N1. (…) Am făcut o poveste din schema mea. Nu știu cum se va sfârși pentru că deja văd că sunt chemată la Colegiul Medicilor. Este povestea mea și acelor mii de pacienți pe care i-am tratat. Eu vreau să explic fiecăruia în parte despre ce e vorba. Întrebați miile de pacienți", a mai spus doctorița Groșan, o mare admiratoare a Dianei Șoșoacă și AUR.

Văzând amploarea pe care o iau în spațiul public afirmațiile doctoriței minune, prezentată de multe siteuri de presă drept o soluție salvatoare miraculoasă în cazul crizei sanitare, Colegiul Medicilor Bihor, din care face parte și dr. Groşan, s-a autosesizat, astfel că aceasta va fi cercetată de Comisia de Etică, scrie publicația ebihoreanul.ro.

„Doamna doctor a făcut afirmaţii care au adus grave prejudicii corpului medical prin sugestia că medicii specialişti infecţionişti şi ATI ar face rău pacienţilor, dar şi prin faptul că neagă protocoalele de tratament Covid practicate în spitale. Am invitat-o la Comisia de Etică, să îşi justifice afirmaţiile. Am sunat-o azi şi părea chiar bucuroasă", a declarat pentru BIHOREANUL.ro dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor. 

Potrivit dr. Pantiş, Flavia Groşan, fostă directoare a vechiului Spital TBC la mijlocul anilor 2000, ulterior angajată a Spitalului Municipal din Marghita, „s-a retras din sistemul sanitar public în urmă cu aproximativ patru ani, iar de atunci deţine un cabinet privat pe strada Iuliu Maniu din Oradea". 

În timp ce într-un articolul publicat de national.ro, Flavia Groşan susține că ar fi vindecat „100% aproape o mie de pacienţi Covid" (număr nesusţinut în niciun fel de vreun document sau statistică oficială, ci doar repetat de dna doctor, care seara, la Antena3 spunea că, de fapt, ar fi mult mai mare de ordinul miilor), preşedintele Colegiului Medicilor Bihor a arătat că, în realitate, aceasta a ratat vindecarea multor pacienţi. 

„În realitate, există numeroase persoane care, după ce au fost la cabinetul privat al doamnei dr. Groşan, au ajuns în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Cum să pretinzi că ai vindecat 100% o mie de oameni şi tu ştii că pacienţii tăi ajung în stare gravă în spital?", a subliniat dr. Carmen Pantiş. 

De asemenea, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor subliniază că afirmaţiile doctoriţei Groşan despre caracterul periculos al terapiei cu oxigen din spitale sunt ele, în sine, periculoase şi aberante. "Da, este o aberaţie să spui că oxigenul vatămă creierul, că produce edeme cerebrale, ştiind că pacienţilor care beneficiază de terapie cu oxigen nu li se administrează oxigen în stare pură". 

Totodată, reprezentanta Colegiului Medicilor spune că articolul privind "minunile" practicate de dr. Flavia Groşan a scandalizat medicii specialişti ATI, iar afirmaţiile acesteia reprezintă un derapaj profesional grav. 

„Nu poţi spune "Hai la mine că vă dau sănătate şi viaţă!", asta spune un vraci, şi că ceilalţi medici sunt criminali. Să negi toate protocoalele medicale, să spui că nu ai nevoie de heparină pentru tratarea cheagurilor şi de oxigen este un derapaj profesional grav, ofensator pentru ceilalţi medici şi vătămător pentru pacienţi, cărora li se induce neîncrederea în medici", a mai arătat dr. Pantiş. 

Preşedintele Colegiului Medicilor precizează că "nu vreau să mă pronunţ asupra sancţiunilor" pe care le riscă dr. Flavia Groşan, dar acestea pot merge până la suspendarea sau chiar ridicarea dreptului de liberă practică a profesiei de medic. 

„Vin vremuri grele pe capul meu. Foarte multe cazuri au ajuns in spital cică. De vreo trei știu. La fel cum știu cum au intrat in spital. Afebrili si cu saturație agreabile si care după 3 saptamâni tot acolo sunt. Ei, acum nimeni nu i perfect. Mai sunt si rateuri in viața. Prieteni, ce rateuri am mai dat?

PS Ca de obicei nu am avut nici un drept la opinie. Imi pare rău ca nu am ajuns la Ciutacu. Aveam programate câteva onlinuri. Adică ceea ce știu sa fac binișor”, a răspuns Flavia Groșan, pe pagina sa de Facebook, acuzațiilor legate de pacienții săi care au ajuns la spital. 

Afirmațiile doctoriței Groșan au fost combătute și de medicul pneumolog Sorin Bivolaru de la Spitalul Militar din Galați, într-o postare pe Facebook:  

„Îmi cer scuze că vă răspund cu atâta întârziere, dar am fost ocupat cu îngrijirea pacienților bolnavi de COVID19. Da, pacienții aia internați, care nu au ”avut norocul” să ajungă să fie tratați de dumneavoastră. 

Și da, astăzi am prescris tratament conform protocolului recomandat de MS. Da, după protocolul ăla de care dumneavoastră ziceți că omoară pacienții. 

Să vă explic, pe înțelesul dumneavoastră: 

- N-am prescris nici azitromicină și nici claritromicină, că de ”io” n-am lucrat la niciun studiu clinic de pneumonii. 

- Am prescris oxigen, în funcție de necesarul pacientului. Da, la unii pacienți, chiar în flux mare. Culmea, să vezi curiozitate, n-a făcut niciunul ”supra dozaj de oxigen” și nici edem cerebral, așa cum te trezești dumneata vorbind. Mai mult, sub oxigen în funcție de necesar, pacienților le este bine, iar starea lor generală se îmbunătățește rapid. Nu discutăm despre efectele hipoxiei pe termen lung – afectare neurologică, moarte subită cardiacă, etc.  

- Le-aș fi dat și eu ”medicație care să le controleze saturația de oxigen”, dar eu nu am scheme de tratament care să ”îmi aparțină”, așa că, urmez protocolul. Da, protocolul ăla de care dumneavoastră ziceți că omoară pacienți. 

- No, ce să vezi, aș fi vrut să-i trimit și eu ”la plimbare în loc de heparină, așa cum ai făcut dumneata, dar culmea, pacienții ăștea, sunt cu stare generală proastă, SpO2 scăzut, iar plimbarea dumneata le scade și mai mult oxigenul, că de, așa e în medicină, așa că, i-am pus să stea cuminți în pat, cu oxigen și le-am prescris și heparină. Dar na, aș fac ”io”, că de, nu am o schemă de tratament care să ”îmi aparțină”. 

- No, ce să zic, nici ”io” nu mă sperii de saturația oxigenului 80% sau mai mică, dar internez pacientul, pentru tratament și supraveghere, că de, așa zice la protocol. Mă rog, matele ar trebui să te cam lași de meserie, dacă nu te sperii de saturați 80% sau 65% și trimiți pacienții la plimbare. Mă rog, nu intrăm în detalii, că cine știe, iar vorbim de studii și ”io” nu prea am făcut din astea. 

- Despre Kaletra, știu doar atât, că nu am prescris și nici nu o să prescriu în COVID.  

- Codeină am prescris și am prescris la greu și o să o fac și mai departe, nu de alta, dar dacă ați tratat cu succes ”aproape 1000 de pacienți”, așa cum vă lăudați, singurică constatați că, în 90% din cazuri, tusea la pacienții cu COVID19 este fără expectorație, prin urmare, codeina le face foarte bine. Matale cum te-ai simții să tușești 24 de ore din 24? Să nu poți să închizi un ochi datorită tusei nopți la rând?! Îți zic ”io” nasol.  

So...ai dat cu oiștea-n gard și aici. 

- Iar afirmați cum că: ”norocul că au fost cu câteva asistente, pe care eu le consider eroine, făceau cu ochiul bolnavilor să nu ia Kaletra și să arunce medicamentele”, e de-a dreptul periculoasă. Neadministrarea tratamentului, de către un asistent medical, conform FO, scrise și parafate de medicul curant, se încadrează în categoria malpraxis. Dacă cunoașteți cazuri de ”asistenți medicali eroi”, care nu administrează tratamentul pacienților, așa cum este înscris în FO, vă atrag atenția că este de datoria dumneavoastră să transmiteți asta medicilor sefi de secție, dar na, nu aveți de unde să știți treburile astea, că lucrați în privat, nu în spital. 

Așa de curiozitate vă întreb, dar nu vă obosiți să îmi răspundeți: când ați îmbrăcat ultima dată un echipament de protecție antiSARS COV2?  

Trist dacă ați tratat pacienți cum ați zis. Trist că sunteți pneumolog. 

Trist că suntem colegi. Și foarte trist, dacă Societatea Română de Pneumologie Și Colegiul Medicilor din România, nu sancționează aceste derapaje profesionale. 

Cât despre managementul INSUFICIENȚEI RESPIRATORII ACUTE, aveți posibilitatea să citiți în cursul de anul 4, Facultatea de Medicină Generală. Dacă nu aveți cursul, vi-l pun bucuros la dispoziție, chiar mă ofer să vi-l desenez, așa, ca să mă asigur că-l înțelegeți. 

Felicitări CMR!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.