Istoricul Mădălin Hodor critică dur „registrul securiștilor” propus de Claudiu Năsui. „În democrație răspunderea este individuală, nu paușală/ „Ați generat un val de isterie publică, doar pentru a da o lovitură politică adversarilor”/Ministrul Economiei vine cu dovada condamnării tatălui și bunicii sale de către comuniști


Istoricul Mădălin Hodor critică dur „registrul securiștilor” propus de Claudiu Năsui. „În democrație răspunderea este individuală, nu paușală/ „Ați generat un val de isterie publică, doar pentru a da o lovitură politică adversarilor”/Ministrul Economiei vine cu dovada condamnării tatălui și bunicii sale de către comuniști

În condițiile în care reprezentații PSD din Parlament l-au acuzat, chiar în textul moțiunii simple depuse împotriva sa, de legături directe sau prin intermediul familiei sale cu fosta Securitate, deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, ministru al Economiei, a depus la Senat un proiect privind crearea unui așa-numit registru al lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia prin completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Inițiativa a fost anunțată în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa, scrie agerpres.ro. Proiectul lui Claudiu Năsui poate fi consultat AICI.

În moțiunea simplă dezbătută în Senat -O Românie în agonie, cu Năsui la Economie", respinsă ulterior cu 72 de voturi împotrivă, 55 pentru și o abținere PSD l-a acuzat pe Năsui, într-un capitol intitulat „Fără securiști în funcții publice”-  că familia sa a colaborat cu fosta Securitate și că „singurii care profită de pe urma prezenței lui Năsui la Ministerul Economiei sunt doar securiștii din spatele său.” 

Ar trebui subliniat că singurii care profită de pe urma prezenței lui Năsui la Ministerul Economiei sunt doar securiștii din spatele său. Și, cu siguranță firmele controlate de familia Năsui! 

Dacă Parlamentul ar vota mâine o inițiativă „Fără securiști în funcții publice”, ministrul Năsui și alți colegi ai săi din partid ar fi printre primi care ar trebui demiși din Guvernul României. 

Cu actualul ministru al Economiei, aflat într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste, firmele familiei Năsui prosperă din plin de pe urma contractelor puse pe tavă, cu încredințare directă, de diverse instituții ale statului. Influența fiului Năsui, ajuns ministru, asigură perpetuarea afacerilor tulburi începute în anii 90, de tatăl și unchiul ministrului – afaceri anchetate penal la vremea respectivă în celebrul Dosar Motorola, închis după o lungă mușamalizare care a ținut până la… prescrierea faptelor penale! 

Acest tablou al afacerilor de familiei Năsui nu s-a schimbat aproape de loc în ultimii 30 de ani. Aceleași personaje. Aceleași legături cu foști agenți ai Securității comuniste. Același obiect de activitate în domeniul securității. Aceleași instituții de forță ale statului român care le-au cumpărat produsele! (…) 

Dar dincolo de incompatibilități și înțelegeri controversate, rămâne culpa morală a celui care s-a erijat de-a lungul timpului drept o tânără  speranță în reformarea clasei politice românești. În realitate, cel care ne promite reformarea se dovedește a fi un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă! Deși a negat cu vehemență orice legătură a familiei sale cu Securitatea, ministrul Năsui a omis de fiecare dată să explice prezența în firmele familiei sale a unor lucrători cu grade din fosta Securitate. 

Fiind obișnuit să aibă în jurul său astfel de securiști, devine explicabilă reacția sa de nedumerire când a fost întrebat de angajarea la Ministerul Economiei a unei foste colaboratoare a Securității. În aroganța sa nemăsurată, ministrul nici măcar nu a fost capabil să sesizeze culpa morală care i se imputa. În cazul respectiv, ministrul argumenta că cea pe care tocmai o angajase avea experiență în administrație, că și-ar fi demonstrat abilitățile profesionale. 

Deci, ce mai contează că a colaborat cu fosta Securitate – principalul organ de represiune a celor care îndrăzneau să critice regimul comunist? „Ei și?” se arata în moțiunea simplă inițiată de PSD. 

„Nu doar că tatăl meu n-a avut nicio legătură cu Securitatea, dar el chiar a fost o victimă a Securității. Din arhivele CNSAS am adus aici o condamnare la șapte cu închisoare și confiscarea averii și interzicerea drepturilor a tatălui meu. Este sentința 272 din 13 aprilie 1987 pronunțată de Tribunalul Militar București pentru fapta considerată infracțiune penală pe vremea aceea, numită refuzul înapoierii în țară. Culmea ironiei este că cel care l-a condamnat este Doru Viorel Ursu care după Revoluție a ajuns ministru de Interne în Guvernul Ion Iliescu – Petre Roman”, a răspuns Năsui în plenul Senatului.  

Ministrul a mai spus că a avut și o bunică închisă la Sighet și un străbunic care a fost încarcerat la Fortul 13.  

Miercuri dimineață, Năsui a publicat pe pagina sa de Facebook „sentințele de condamnare la închisoare de către securiști a tatălui meu și a bunicii mele”.  

„Tatăl meu nu doar că nu a fost securist, dar a fost condamnat la închisoare de către securitate. Iar bunica mea a făcut închisoare la Sighet pentru că a ajutat partizanii anti-comuniști care făceau rezistență tocmai contra securității. 

Prima, sentința de condamnare la 7 ani de închisoare a tatălui meu pentru infracțiunea de „refuz de înapoiere în țară”. Decizia pronunțată, culmea ironiei, de căpitanul de securitate Doru Viorel Ursu, devenit, după revoluție, ministru de interne în guvernul Ion Iliescu – Petre Roman. 

A doua, sentința de condamnare la 5 ani de închisoare a bunicii mele, în 1949, pentru „uneltirea contra ordinii sociale”. Adică pentru că a ajutat rezistența anti-comunistă din nordul țării. Nu vă mai spun cine conducea represiunea comunistă în perioada aceea în nordul țării. 

Minciunile la adresa familiei mele au ajuns prea departe. De aceea am depus la senat un proiect de lege prin care să facem un registru cu toți securiștii din decembrie 1989”, a scris Năsui pe Facebook. 

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că susţine, fără rezerve, proiectul de lege prevind înfiinţarea unui Registru al lucrătorilor cu Securitatea şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi şi funcţii publice. „Pesedişti, votaţi? Aveţi curaj să vă uitaţi în oglindă?”, i-a întrebat vicepremierul pe social-democraţi 

O reacție critică importantă la adresa Registrului lui Năsui a venit din partea istoricului Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, care a scris pe pagina sa de Facebook că „ideea extinderii oprobiului asupra membrilor familiei nu este deloc un gest democratic, ba chiar încalcă legislația internațională în vigoare, pentru că „în democrație răspunderea este individuală, iar nu paușală”. 

Istoricul Mădălin Hodor:

„Și? 

1. Nu este nevoie sa înființati un "registru al securiștilor". Există deja. Din anul 2000. Se numește Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a. Acolo, CNSAS publică sentințele definitive care stabilesc calitatea de "lucrător al Securitatii" pentru acei ofițeri de securitate care au încălcat drepturile si libertățile fundamentale ale omului. Numele sunt publice. 

Mai mult, procesele care se desfășoară la Curtea de Apel București sunt de asemenea publice. În privința numărului securiștilor publicați s-a ajuns deja la câteva mii. Numele altor câteva mii au fost deja transmise persoanelor care au facut obiectul urmării de către Securitate. 

2. Idee extinderii oprobiului (căci ce alta consecință legală aveti in vedere, din moment ce nici o astfel de idee nu va trece de filtrele constitutionale?) asupra membrilor familiei este atât de ieșită in decor, încât nu știu cu ce sa incep. Cu legislația internațională? Sunteți pregătit domnule Nasui și al dumnevostra Minister de Finanțe să plătiti milioanele de euro despăgubiri pentru așa flagrantă încălcare a celor mai elementare drepturi ale omului? Așa ceva a existat în Romania într-o singură perioada istorică: in comunism. Doriți, domnia voastră, colegii și susținătorii veseli (ca să nu îi numesc altfel) ai acestei "inițiative" să vă inspirati din practicile respective? 

Nici macar comuniștii nu au îndrăznit sa dea o lege explicită, ci au acționat prin legiferare secretă sau pe "cale naturala". De exemplu, "confiscarea integrală a averii" unui "dușman al poporului" afecta inevitabil si membrii familiei cum poate vă imaginați. Deportarea la fel. Antecedentele politice sau detenția atârnau greu la dosarul urmașilor. Unii nu au putut să își construiască viața din pricină ca părinții se făcuseră vinovați de diverse delicte considerate "împotriva regimului". Altora li s-a terminat viața brusc doar pentru că s-au născut în familia greșită. Dar bănuiesc că știti deja asta. Doar că nu vă intereseaza. Sunteți doar politician. Atât. 

3. De fiecare dată când am fost întrebat am raspuns ceea ce cred ca este de bun simt si in limitele legale (la noi și în legislația internationala) : in democrației răspunderea este individuala, iar nu pausala. Este unul dintre elementele de bază care separă democratia de orice totalitarism. Am apărat acest punct de vedere in scandalul privind colaborarea cu Securitatea a tatălui domnului Voiculescu, în chestiunea tatălui domnului Rafila și atunci când am fost întrebat despre tatal domnului Orban. Am avut același punct de vedere și în cazul dumneavoastră și mi-l mențin. 

4. Observ cu îngrijorare crescândă un fenomen, care apare tot mai des între reprezentatii USRPlus. Manipularea cu bună știință a opiniei publice și incitarea ei pe teme construite artificial cu unicul scop de a atrage voturi. Sau operațiuni de PR politic care nu au nici un rezultat. În termeni politici aceasta se numeste demagogie. Din pacate domnule Nasui in aceasta linie se înscrie ceea ce ati facut dumneavoastra. O demagogie ieftina, care marseaza pe o sensibilitate publica (descendenții Securității și cum au influențat ei societatea, nu deschid aici discutia ca sa nu iasa cu scântei, căci s-ar putea sa nu auzim ce ne place). 

Este dezamăgitor ca atât ati inteles dumneavoastra si colegii dumneavoastra, care am văzut că susțin entuziast aberația asta, din problematica gestionarii trecutului comunist. Si mai trist ca ati generat un val de isterie publică, doar pentru a da o lovitură politică adversarilor dumneavoastra.  

Pe mine unul nu ma surprind neaparat genul acesta de abordări. Le-am mai vazut si o sa le mai vad. Ele sunt parte a problemei nu parte a soluției. La fiecare nouă "initiativa" de acest fel ne mai îndepărtăm un pas de posibilitatea înțelegerii cu adevărat a perioadei comuniste. Poate o sa reflectati un pic dupa ce va liniștiti. Poate nu. Cel mai probabil nu. Va veti îmbăta cu "sustinerea" mulțimii gata să linseje pe orice subiect, ca il intelege sau nu. Si pe oricine. Cum e noua moda la dumneavoastra la partid. Veti fi apreciat. Veti mai aduna voturi. 

Dar este trist domnule Nasui. Este trist ca "oamenii noi" au idei vechi. 

Pana atunci o sa va intreb scurt, exact cum ati facut-o dumneavoastra pe vremea (nu demult trecuta) cand legăturile cuiva cu Securitatea (și erau unele directe, nu prin familie) nu va motivau sa înființati "registre": Și?”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.