Pe măsură ce au crescut sancțiunile occidentale împotriva Iranului, exporturile de petrol iranian au crescut la niveluri nemaivăzute în ultimii șase ani, generând un venit anual de aproximativ 35,8 miliarde de dolari.
Pe lângă volumele mari de export către țări precum China, Iranul câștigă sume substanțiale și din surse mai puțin cunoscute, cum se întâmplă în cazul contrabandei cu petrol de la granița cu Pakistanul, care se ridică la o valoare de peste 1 miliard de dolari anual, reprezentând aproximativ 14% din cererea anuală de petrol a Pakistanului.
Un raport ”transpirat” recent de la serviciile de informații pakistaneze a aruncat o rază de lumină asupra acestui comerț clandestin transfrontalier care a adus numai anul trecut aproximativ 1,02 miliarde de dolari Iranului pentru benzina și motorina iraniană care s-au infiltrat în Pakistan prin granița de 900 de kilometri dintre cele două țări.
Presa din Pakistan, care a prezentat raportul denumit „Contrabanda petrolului iranian”, a relatat că operațiunea de contrabandă funcționează cu aproximativ 2.000 de vehicule care trec granița zilnic, transportând cantități mari de combustibili, în ciuda tensiunilor dintre cele două națiuni vecine, care au escaladat recent în operațiuni militare limitate la graniță.
Raportul arată că milioane de rezidenți din provincia Balocistan se bazează pe comerțul cu petrol pentru traiul zilnic, considerându-l o economie informală vitală, în timp ce peste 200 de oficiali guvernamentali și de securitate sunt implicați în facilitarea acestei piețe negre.
Conducerea politică a Pakistanului evită deocamdată să eradicheze aceasta contrabandă, de teamă că astfel ar risca provocări de securitate, precum alimentarea militantismului separatist din Balochistan și activitățile criminale.
În același timp, această activitate ilicită a provocat și pierderi financiare substanțiale Pakistanului, de aproximativ 820 de milioane de dolari, care includ impozite și taxe, dar și erodarea afacerilor legitime din domeniul petrolului pakistanez.
Pe plan internațional, Pakistanul riscă să se confrunte cu ancheta unor organe de supraveghere financiare precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Grupul de acțiune financiară (FATF), punându-și în pericol asistența financiară crucială și poziția sa în comunitatea globală.
Pe măsură ce tensiunile din Orientul Mijlociu escaladează, spectrul controlului sporit din partea acestor organisme devine mai mare, stârnind îngrijorări cu privire la stabilitatea și reputația internațională a Pakistanului – detalii AICI.