Prezidențialele din 2024: Ciolacu anunță alegeri preliminare în PSD pe model american. Fostul pușcăriaș Adrian Năstase îl propune pe Geoană ca prezidențiabil


Prezidențialele din 2024: Ciolacu anunță alegeri preliminare în PSD pe model american. Fostul pușcăriaș Adrian Năstase îl propune pe Geoană ca prezidențiabil

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, 9 martie, pentru DCNews, că nu ține morțiș să candideze la alegerile prezidențiale din 2024. În acest context, Ciolacu a anunțat că va organiza în PSD alegeri interne pe model american pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. 

"Am stabilit cu colegii mei și vom face o modificare statutară ca candidatul pentru alegerile prezidențiale nu va mai fi desemnat de Comitetul Politic Național. Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului, pe o perioadă limitată de timp, pe model american. În fiecare organizație vor merge candidații și vom vedea dacă putem merge statutar chiar pe susținerea unui candidat Independent. Doresc să lărgim cât putem de mult această posibilitate și opțiune a cuiva să candideze și să fie susținut de PSD. Decizia va fi luată de ultimul primar, consilier comunal. Ei vor vota dacă persoana respectivă e îndreptățită sau nu. Îmi doresc să fie mulți candidați. S-a terminat și terminăm pentru totdeauna în interiorul PSD că președintele partidului e obligat să fie și candidatul la funcția de președinte al României. Eu cred că e o modificare de fond, foarte importantă și necesară într-un partid modern, european. Decizia trebuie dusă până la baza partidului, mai ales când e vorba despre o asemenea demnitate", a zis Ciolacu. 

Adrian Năstase, fost pușcăriaș și fost președinte al PSD, a declarat recent la Antena 3 că actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar putea reprezenta pentru PSD o variantă viabilă de candidat la prezidențialele din 2024.

"Partidul Social Democrat trebuie să găsească un candidat care poate să obţină 50% dincolo de bazinul electoral al PSD-ului. Altfel riscă să se repete istoria. Sau poate vor accepta varianta care a început să circule, şi anume, aceea a revenirii lui Mircea Geoană pe o formulă mai largă de candidat care să fie susţinut şi de PSD. Nu ştiu dacă varianta asta se va confirma sau nu. Eu cred că e posibilă varianta cu Mircea Geoană", a precizat Adrian Năstase. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.