VIDEO Filmările care au șocat Rusia: deținuții, supuși unor chinuri îngrozitoare. 10% dintre ruși spun că au fost torturați


  • ACP
  • Feb 24, 2021 18:31
  • 1506
VIDEO Filmările care au șocat Rusia: deținuții, supuși unor chinuri îngrozitoare. 10% dintre ruși spun că au fost torturați

Un sondaj făcut în Rusia în 2019 arată un fapt greu de acceptat ca fiind real - unul din zece ruși a fost supus torturii, într-un fel sau altul, de către oamenii legii. Sondajul a venit după ce au fost arestați mai mulți ofițeri și gardieni, în 2018, în urma apariției unor videoclipuri făcute în închisori, care arătau chinurile îngrozitoare la care erau supuși deținuții. Zilele trecute publicația rusă Novaya Gazeta a intrat în posesia unora dintre acele filme, mai exact al optulea și al nouălea videoclip cu torturile la care sunt supuși deținuții, filmate în Colonia Penala Iaroslavl-1, pe care le-a prezentat imediat public.  

În primul videoclip, care datează din august 2016, este arătat un deținut care este imobilizat pentru a fi bătut apoi cu sălbăticie pe fese și picioare, cu bastoanele, de un număr mare de gardieni. Deținutul, care a cerut presei să nu îi fie dezvăluită identitatea, a fost internat timp de două săptămâni după eliberarea sa din închisoare, pentru a-și reveni după chinurile suportate din partea gardienilor, a raportat publicația Novaya Gazeta.  

Cel de-al doilea videoclip intrat în posesia publicației Novaya Gazeta datează din aprilie 2017, iar pe parcursul acestuia pot fi văzuți gardienii care îl bat cu bastoanele pe fese și pe picioare pe cetățeanul georgian Vazha Bochorishvili, în timp ce se află întins cu fața în jos pe o masă, dezbrăcat, țipând ca să se oprească chinul la care e supus. După o vreme gardienii îl trag de pe masă și el se prăbușește inconștient pe podea. Vazha Bochorishvili a fost plasat apoi în izolare, după care a fost internat la spital și, câteva zile mai târziu, pe 9 mai, a murit.

Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) a declarat ulterior că a început să investigheze cazul după ce au fost văzute clipurile video cu torturile din închisori, iar Comitetul de Anchetă al regiunii Iaroslavl a deschis de asemenea un dosar penal pentru abuz de putere, în urma primirii dovezilor care atestă cruzimea cu care sunt tratați deținuții.  

Videoclipurile din 2018 din regiunea Iaroslavl Penal Colony-1, care arată chinurile îngrozitoare la care au fost supuși deținuții, au produs o în Rusia un sentiment general de revoltă față de brutalitatea din sistemul penitenciar, dar și condamnarea ONU.

Chiar dacă mulți oficiali din acea închisoare au fost demiși sau acuzați de abuz de putere, cu siguranță că aceste lucruri au avut și au loc și în alte locuri, în arestul poliției sau alte penitenciare, în condițiile în care 10% din ruși spun că au fost torturați.  

În acest timp, fundația pentru apărarea drepturilor omului Verdict Public, care a înmânat cele mai recente videoclipuri publicației Novaya Gazeta, a fost etichetată drept „agent străin” de autoritățile ruse. (vedeți AICI filmările la care am făcut referire mai sus) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.