PNL va BLOCA majorarea pensiilor cu 40%. Precizările senatorului Daniel Fenechiu despre hotărârea CCR


PNL va BLOCA majorarea pensiilor cu 40%. Precizările senatorului Daniel Fenechiu despre hotărârea CCR

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a precizat miercuri la Realitatea PLUS că PNL va bloca pe cale parlamentară majorarea pensiilor cu 40%, declarată astăzi constituțională de CCR, judecătorii ignorând faptul că legea PSD nu prevede clar care este sursa de finanțare pentru ca o asemenea măsură să aibă un caracter sustenabil. Fenechiu a atras atenția că CCR a decis practic că Parlamentul poate să facă orice. 

CITIȚI ȘI: CCR detonează bugetul țării: POVARA BUGETARĂ determinată de decizia judecătorilor în cazul în care legea PSD intră în vigoare în 2021

"PNL și-a sumat ideea responsabilității guvernamentale și fiscale. În mod extrem de hotărât PNL a anunțat că pensiile nu pot fi majorate cu 40%. Remediile nu sunt decât două. Președintele Klaus Iohannis trimite legea în Parlament, în vederea rediscutării, iar la rediscutare se revine la mărirea inițială, de 14%. A doua soluție este tot parlamentară, de modificare a legii care a majorat pensiile la 40%. În orice ipoteză soluția este parlamentară. Noi am pierdut la CCR datorită faptului că este a nu știu câta oară când Curtea Constituțională nu dă eficiență principiului constituțional conform căruia pentru fiecare majorare, cheltuială trebuie să arăți resursa. Practic, acesta a fost motivul esențial pentru care Guvernul Orban a stabilit majorarea la 14%, întrucât nu existau resurse. CCR nu a dat eficiență acestui principiu mergând pe teoria că Parlamentul poate să facă orice. Ei bine, în momentul acesta, sesizat de președinte sau la inițiativa coaliției, Parlamentul poate să intervină să lase mărirea pensiilor la 14%. Soluții parlamentare există. Poziția PNL e cât se poate de clară, majorarea rămâne la 14%, vom întări principiul contributivității, vom elimina pensiile speciale", a spus Fenechiu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.